– Situasjonen er alvorlig

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 30. april 2024 | 06:35

Russland intensiverer presset langs frontlinjen og kan være ventet å foreta flere angrep i nær fremtid, før Ukraina får tilgang til ytterligere våpen.

I helgen opplyste forsvarssjef Oleksandr Syrskyi at ukrainske styrker har måttet trekke seg tilbake fra stillinger på minst tre steder øst i landet.

– Situasjonen ved fronten har forverret seg, skrev han på Telegram.

– Situasjonen er alvorlig, sier oberstløytnant Palle Ydstebø til TV 2. Han er sjef for seksjon landmakt ved Krigsskolen.

Ukraina opplever en utfordrende situasjon på grunn av mangel på artilleri og tunge våpen, noe som tvinger dem til å forsvare seg med infanteri, stridsvogner og droner mot russiske angrep. Dette resulterer i større tap for ukrainske styrker og tap av territorium.

CIA-direktør Bill Burns har advart om at uten mer støtte fra USA kan Ukraina tape krigen mot Russland i løpet av året.

Til tross for løfter om våpenstøtte tar det tid før hjelpen når fram, og Russland kan utnytte denne tiden til å fortsette sin offensiv. Analytikere peker på at Russland forbereder en større offensiv til sommeren, med jevnt press i fylkene Luhansk og Donetsk. Samtidig angriper Russland ukrainske byer med raketter, og behovet for luftvern er akutt.

– Det virker som om russerne holder presset oppe for å ta så mye de klarer før bistanden fra USA og andre når de ukrainske avdelingene og vinduet lukkes i denne omgang, sier Ydstebø til TV 2.

Norge, EU og andre land forsøker å finne løsninger for å forsyne Ukraina med nødvendig luftvern.

– Norge skal støtte Ukraina så lenge det er nødvendig. Samtidig skal vi bygge opp vår egen forsvarsevne ytterligere, uttaler statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Russland har også økt bruken av glidebomber, noe som utfordrer ukrainsk luftvern. For å snu situasjonen må Vesten øke produksjonen av våpen og ammunisjon til nivåer som overgår Russlands kapasitet, og Ukraina må også organisere og trene friske avdelinger for en mulig offensiv.

– I 2024 vil derfor den viktigste kampen stå i fabrikkhallene. Vinner Vesten den raskt, kan de ukrainske styrkene i gunstigste fall ta initiativet i 2025, sier Ydstebø.

– Vi står overfor en industriell utmattelseskrig av en karakter vi ikke har sett siden andre verdenskrig.

mest lest