Tysklands forbundskansler: Militærmakt til private er uansvarlig

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 30. juni 2023 | 11:23

Forsøket fra Wagner-gruppen (PMC) på å iscenesette et væpnet mytteri i Russland viste faren ved å overføre militærmakten til private hender.

Det sa Tysklands forbundskansler Olaf Scholz ved ankomst til et EU-toppmøte torsdag.

– Det som skjedde i Russland vil helt sikkert spille en rolle [på toppmøtet]. Det er hinsides åpenbart at overføring av militærmakt til private hender er uansvarlig. Det er altfor farlig, påpekte Scholz.

Ifølge ham fulgte Vesten nøye med på hendelsene 24. juni uten å blande seg inn i situasjonen.

– Vi tar ikke parti i det som skjer i Russland, fortsatte han. «Vårt mål er ikke å endre regjeringen i Russland; vårt mål er et uavhengig Ukraina, understreket den tyske kansleren.

Om kvelden 23. juni hevdet Wagner-grunnlegger Jevgenij Prigozjin på Telegram-kanalen at hans enheter hadde blitt angrepet, noe han beskyldte Russlands militære myndigheter for. Det russiske forsvarsdepartementet fordømte påstandene som falske. Den føderale sikkerhetstjenesten (FSB) lanserte en kriminaletterforskning av oppfordringer til væpnet mytteri.

Russlands president Vladimir Putin beskrev i en TV-tale til nasjonen Wagner-gruppens handlinger som svik. Senere holdt lederen av Hviterussland, Aleksandr Lukasjenko, i samarbeid med Putin, samtaler med Prigozjin, noe som resulterte i at Wagner-gruppen snudde sine enheter og returnerte til feltleirer.

Straffesaken ble henlagt, opplyser FSB. Lukasjenko bemerket senere at han hadde foreslått at Prigozjin skulle gjøre en forlatt hviterussisk militærbase om til en Wagner-leir. Han lovet ham også full sikkerhet og at Wagner-styrkene kunne flytte til Hviterussland.

mest lest