Russland: Ukraina forsøkte å angripe Krim-anlegg med 25 droner

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 30. juli 2023 | 08:33

Ukraina forsøkte å angripe Krim-anlegg med 25 droner natt til søndag.

16 av dronene ble ødelagt av luftvernmidler og ytterligere ni ble undertrykt av elektronisk krigføring, opplyser det russiske forsvarsdepartementet, melder Tass.

– I kveld forsøkte Kiev-regimet å gjennomføre et terrorangrep med 25 droner mot anlegg på Krim-halvøya. Seksten ukrainske droner ble ødelagt av luftvernsystemer. Ytterligere ni ukrainske droner ble undertrykt av elektronisk krigføring, og etter å ha mislyktes i å nå målet, krasjet de i farvannet i Svartehavet og Cape Tarkhankut, sa departementet.

Ifølge Krim-sjef Sergej Aksyonov ble ingen skadet i angrepet. Et ammunisjonsdepot i Dzhankoysky-distriktet ble truffet og et privat hus i Kirovsky-bosetningen ble skadet.

Fredsinitiativer
Russland mottok rundt 30 fredsinitiativer for en løsning i Ukraina gjennom offisielle og uoffisielle kanaler, sa Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, på sidelinjen av det andre toppmøtet mellom Russland og Afrika.

– Vi er takknemlige for alle. Det var mange slike initiativ. Det virker for meg at for en måned siden var det allerede rundt 30 [initiativer] som ble gjort av offentlige personer gjennom statlige kanaler eller til og med på en privat måte, sier Zakharova.

Zakharova understreket at Russland aldri nektet forhandlinger med Ukraina.

– Selv når vi forsto at de [forhandlingene] neppe ville gi noen merverdi, ga vi alltid en slik sjanse til partnere eller situasjonen generelt, sier utenriksdepartementets talskvinne.

Zakharova påpekte at Ukraina trakk seg fra forhandlingene de selv ba om i april 2022.

– Det ble flere runder, og så sluttet de å svare på dokumentene og materialet som vi sendte på deres forespørsel. (…) Og i september fikk de selv lovlig forbud mot å forhandle med landet vårt, la hun til.

Zakharova snakket om det afrikanske fredsinitiativet om Ukraina, og pekte på oppriktigheten i afrikanske lands forsøk på å bidra til å løse krisen.

– Vi er takknemlige for deres forsøk på å gjøre alt i deres makt for å stabilisere situasjonen, sier den russiske diplomaten.

Det afrikanske fredsinitiativet, som ble lagt fram i juni, har ti hovedpunkter. De inkluderer en oppfordring til fred gjennom forhandlinger som bør begynne så snart som mulig, samt for de-eskalering av konflikten, sikring av suverenitet av stater og folk i samsvar med FN-pakten, sammen med å gi sikkerhetsgarantier til alle land, samt organisere mat- og gjødselforsyninger både av Russland og Ukraina. Et eget punkt i planen var en oppfordring om å samarbeide tettere med afrikanske land.

Denne planen ble presentert av en delegasjon på syv afrikanske land, som besøkte Kyiv og St. Petersburg 16. til 17. juni, hvor de holdt samtaler med Ukrainas president Volodymyr Zelenskj og den russiske lederen. Delegasjonen inkluderte deretter presidentene i Zambia, Komorøyene (nå presiderer over Den afrikanske union), Senegal, Sør-Afrika, statsministeren i Egypt, representanter for Republikken Kongo og Uganda.

Det andre toppmøtet mellom Russland og Afrika, sammen med et økonomisk og humanitært forum, fant sted i den russiske byen St. Petersburg 27.-28. juli.

ifølge Putin er Russland klar til å se på måter å oppnå en fredelig løsning på situasjonen rundt Ukraina.

– Vi på vår side har aldri avvist forhandlinger, vi har alltid sagt at vi er klare for videre dialog, sa Putin under et møte med afrikanske nasjonale ledere.

mest lest