Hyttesalget stuper – men prisene er fortsatt rekordhøye

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 30. august 2022 | 11:38

Ifølge tall fra Prognosesenteret har det vært en volumnedgang i tinglyste hyttesalg på 28,7 prosent.

DNB Eiendom mener markedet er på vei tilbake til normalnivået før pandemien kom, skriver Finansavisen.

– Aller størst er nedgangen i fjellhytte-segmentet, hvor det ble solgt 34,5 prosent færre hytter sammenliknet med tilsvarende periode i 2021, sier Tone Krange, hyttesjef i DNB Eiendom.

Prisene er imidlertid fortsatt skyhøye. Veksten i medianprisene er på 13,3 prosent – nesten dobbel så høy prisvekst som i boligmarkedet ellers, ifølge DNB Eiendom.

Innlandshytter har den kraftigste prisveksten så langt i 2022 med en oppgang på 28,2 prosent. Fjellhyttene utenom alpinområdene hadde en vekst på beskjedne 0,7 prosent. Hyttene som ligger ved alpinanlegg hadde en vekst på 6,3 prosent.

Les også: Lesbisk par fikk hatbrev: – Hadde jeg visst at ungen min skulle gå på skole sammen med «sønnen» til to fittesleikere så hadde jeg bytta skole

Selv om det ble solgt 28,1 prosent færre sjøhytter, økte prisene med 7,1 prosent.

– Det er sterkt med tanke på at sjøhytteprisene i utgangspunktet ligger på et veldig høyt nivå. På Hvaler er eksempelvis medianprisen nå på 4.850.000 kroner, en økning på 3,2 prosent så langt i år, opplyser Krange.

Det å selge hytte nå kan ta tid.

– Enkelte hytter som har blitt priset for høyt har blitt liggende usolgt gjennom sommeren, og det er nok en del selgere som har veldig høye prisforventninger som markedet ikke alltid er villige til å møte.

– Skal du selge nå, må du belage deg på at det sannsynligvis vil ta noe lengre tid enn det har gjort de to siste årene. Du kan nok heller ikke forvente at et tosifret antall interessenter på visning. Impuls-kjøperne er borte fra markedet, og salget av ferieboliger i utlandet, som Spania, har tatt seg opp i 2022, sier Krange.

NAF: – Uten strømstøtte hadde ladingen av elbilen blitt rådyr

mest lest