«Kongsberg-saken»: Elden ber Riksadvokaten trekke anken etter ny info om hovedvitnet og «offer»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 30. september 2023 | 21:31

Mener saken har tatt en ny vending.

Lørdag kommer det frem at Spesialenhetens hovedvitne og den som angivelig var offer da en 32 år gammel politimann pågrep ham på Esso-stasjonen i Kongsberg i november 2022, er siktet for grovt bedrageri og er under etterforskning i «flere andre saker», etter det Politiforum skriver. 27-åringen det er snakk om er Kevin Winnes Simonsen fra Vestfossen.

Den ene saken har forbindelser til skytingen på Nordstrand tirsdag denne uken der blant annet et svensk gjengmedlem ble pågrepet — hjemme i boligen Simensen deler med en kamerat på Vestfossen utenfor Kongsberg.

Les også: Fremsto som «offer» i politivoldsaken — nå knyttes han til gjengskytingen på Nordstrand

— Påtalemyndigheten bør ta en ny vurdering av om de vil opprettholde anken i en slik situasjon, sier Elden til Politiforum.

Det var Spesialenheten som førte saken, men Elden retter oppfordingen til riksadvokat Jørn S. Maurud.

— Gitt at Riksadvokaten beordret tiltalen, gikk nok også beslutningen om å anke via Riksadvokaten, sier Elden.

Allerede under rettssaken i juni fikk Elden frem at politiet hadde aksjonert tre ganger tidligere mot Simensen, alle gangene i væpnede aksjoner. Han vektla også at Simensen hadde med seg batong og kampkniv kvelden han ble pågrepet.

Nå er Simensen siktet i en bedragerisak av flere millioner kroner og knyttes også til ulovlig våpenbesittelse av en maskinpistol.

F.v. Kristian Pablo Teigen, bistandsadvokat Ida Kristine Kolstad, Kevin Winnes Simensen og bistandsadvokat Morten Kjensli i Buskerud tingrett på andredag av saken mot en politimann som er tiltalt for voldsutøvelse under tjeneste. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Elden mener de nye opplysningene viser at dommen fra Buskerud tingrett, altså frifinnelsen av hans klient, er helt riktig og bør bli stående.

— Dette viser samtidig hvor riktig det var at min klient ikke lot fornærmede få lov til å fortsette å stå med hendene i lommene, der han hadde våpen. Vi kan jo lure på hva som kunne ha skjedd da. Politibetjenten brukte den erfaringen han hadde til å forebygge en slik situasjon, sier Elden.

Skjermbilde: Dagbladets video som viser hvordan politibetjenten bryter Simensen ned i bakken. Kongsberg-saken

Også andre politifolk med erfaring vitnet til fordel for politimannen og mente han handlet adekvat.

Elden utdyper:

— Også personer fra et kriminelt belastet miljø har krav på å bli behandlet på en ordentlig måte. Men mitt poeng har hele tiden vært at de har vært behandlet på en ordentlig måte i denne saken. Det var ikke noe galt i måten min klient først la fornærmede forsiktig i bakken. Etter det eskalerte det jo, sier Elden

I retten argumenterte Elden med at fornærmede «ved sin opptreden og intense fysiske motstand og motangrep mot politiet medvirket sterkt til at situasjonen ble som den ble,» skriver Politiforum. 

Rettelse kl 17:10 søndag 1. oktober. Politiforum skrev opprinnelig at Simensen var tilstede da gjengmedlemmene bel pågrepet hjemme hos ham. Søndag kl 13:46 har Politiforum rettet opp dette. Simensen var ikke tilstede i egen bolig da pågripelsene skjedde. Han har foreløpig ikke status som sikter i den saken, men er under etterforskning for en rekke andre forhold.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

Operativ politibetjent langer ut mot Riksadvokaten og politiledelsen: – Kompetansen er så dårlig at folk må fjernes (+)

mest lest