Krever enda mer subsidier til havvind

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 30. september 2023 | 17:07

Ifølge tall fra DNV vil det mest realistiske anslaget på kostnad for utbygging av vindkraftanleggene til havs være en strømpris på 1,50 kroner pluss moms per kWh gjennom hele levetiden til anlegget, mens det i verste fall kan stige en pris på hele 2,11 kroner.

«Regjeringen har utlyst tre områder på Utsira Nord. Dersom alle tre områdene blir utbygd, totalt 1500 MW, vil totalkostnadene være rundt 250 milliarder kroner», opplyste Europower tidligere i år.

Men tallene feier aktørene i bransken og vindkraftlobbyen i bransjen til side. De vil har subsidier, mye subsidier,

Regjeringens mål er at det inn 2040 skal produseres nesten like mye kraft fra havvind som fra vann­kraft.

Økt oljepris gjør det mer attraktiv å bruke norske ressurser på olje- og gassproduksjon. Det vil klimastiftelsen Zero gjøre noe med.

– For Norges del er den tydeligste effekten av prisøkning på olje at en større del av investeringene går til fossil. Det blir vanskeligere å få investeringer og arbeidskraft til nye næringer, sier Stig Schjølset, fagsjef i Zero.

Mens olje ligger an til å bli en pengemaskin i årene framover, dukker det opp stadig nye skjær i sjøen for havvind, skriver Klassekampen. De dreier seg om kostnadsøkninger knyttet til materialer samt at de kapitalintensive prosjektene påløper høye rentekostnader.

Schjølset i Zero mener havvind må satses på uansett hvor ulønnsomt det er. Han vil at staten åpner skattebetalernes lommebok.

– Man må være villig til å betale mer enn man forventet. Det har man råd til. Den andre siden av supersyklusen på olje er at staten får ekstremt høye inntekter, sier han.

Vil la oljeselskapene betale

– Det uløste problemet er hvem som skal ta regningen for differansen mellom kraftpris og produksjonskostnad. Det er ikke tatt høyde for politisk, sier Anders Bjartnes, redaktør i nettavisa ­Energiogklima.

Han sier prisen på strømmen fra havvind blir langt høyere enn det forbrukerne er villige til å betale. Han peker på oljeselskapene. De kan betale høy pris for den strømmen de bruker til å elektrifisere plattformene.

Et klimapolitisk bestemt krav til elektrifisering som igjen fører til behovet for den dyre havvinden som det ikke finnes betalingsvilje for.

mest lest