Hva med beredskapen i Norge?

Avatar photo
Petter Kvinlaug
Sivilingeniør
Publisert 30. oktober 2022 | 07:06

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

I krisetider er det viktig med kommunikasjon. Hvilke muligheter har vi hvis det skulle bli krig i Norge?

Jeg husker min far fortalte meg – at under krigen hadde de en gjemt radio på låven. Der kunne de høre radiosendinger fra London. De hørte nyheter – og meldinger som «Dagros er ute på jordet», «Bilen står i garasjen», «Paraplyen er slått ut» osv. Dette var hemmelige meldinger til motstandsbevegelsen i Norge. Da visste de hva de skulle gjøre!

Hvilke muligheter har vi til å gjøre dette i dag? Med fiber og DAB-radio vil dette bli slått ut i løpet av kort tid. Vi er helt hjelpeløse!

Vi hadde en AM-sender på Kvitsøy. Der sendte NRK sine utenlandssendinger på kortbølge og mellombølge til norske sjøfolk i utenriksfart. Den nådde over hele verden. Den ble nedlagt i 2011. Det ble plutselig bare stille uten at det ble fortalt i media.

Hadde forsvaret overtatt denne hadde de hatt internasjonal kommunikasjon i krisetider. Den ville jo selvfølgelig raskt ha blitt bombet – men da kunne de hatt 10 reservestasjoner rundt om det ganske land – som fort ville være oppe å kjøre i løpet av minutter!

Vi har alle hatt i oppveksten – reiseradioer, radio-vekkerklokker, bilradioer, Tandberg radioer osv. Dette har nå folk kastet og sitter bare igjen med en DAB-radio. Det vil bli helt nytteløst i en krisesituasjon.

Jeg leste:

– Det blir mulig å sende en melding til alle telefoner i Norge på få sekunder. Det vil være en enorm oppgradering av muligheten til å nå raskt ut til befolkningen om informasjon, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) til NTB.

Jeg mener – eh, hvor kunnskapsløs går det an å bli? Telefonnettet er jo noe av det første som vil gå ned!

Vi lever i en behagelig, søvndyssende verden – hvor regjeringen har full kontroll – og vi tror på det.

Sannheten om norsk og nordisk effektbalanse fram mot 2030

mest lest