NRKs kvalmende aksept for Hamas propaganda

Avatar photo
Kasper Johansen
Leder i Agder Fremskrittspartiets Ungdom
Publisert 30. oktober 2023 | 18:57

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Det virker ikke som NRK evner å bedrive kildekritikk eller presseetikk når det gjelder Israel-Palestina konflikten.

Tirsdag 17. oktober ble et sykehus bombet i Gazastripen. Den islamistiske terrorgruppen Hamas, som styrer Gazastripen, var raskt ute og kalte dette for et israelsk angrep, og hevdet at 500 mennesker ble drept.

Påstandene ble gjengitt av NRK etter kort tid, i en artikkel under den påståelige tittelen: «Flere hundre drept i israelske luftangrep mot sykehus og skole i Gaza».

Slik så NRKs opprinnelige artikkel ut etter publisering. Foto: Skjermdump, NRK.

Dette er en ganske stor og seriøs anklage, og en så stor anklage krever like store beviser. Disse bevisene kom aldri Hamas med da de anklaget Israel for angrepet, men til tross for dette, så svelget norsk riksmedia saken som om det var morsmelk. NRK var ivrige etter å gjengi terrorgruppens påstander, uten et eneste fnugg av bevis fra Hamas sin side på hva som hadde skjedd.

Nå er det gått mer enn en uke siden det angrepet skjedde, og alt beviset til nå, peker i den ganske åpenbare rettning at det var en palestinsk rakett som falt fra himmelen og traff sykehuset, og ikke en israelsk rakett, som Hamas og norsk media hevdet. Dette vet vi blandt annet fordi:

  • Vi har videobevis av Hamas som skyter raketter fra Gazastripen, hvor man kan se en av rakettene falle og sprenge en bygning.
  • Vi har lydopptak fra Hamas offiserer som prater om hvordan en av rakettene deres falt og traff en bygning i Gazastripen.
  • Vi har videoopptak som viser hvordan raketten ikke traff sykehuset i det hele tatt, men parkeringsplassen på utsiden av bygget.
  • Vi har etterretningskilder fra blant annet USA, Canada, Frankrike, Storbritannia og Italia, som alle har gjort sine egne undersøkelser, og konkludert med at det ikke var Israel som angrep sykehuset.

Det sås til og med tvil om det virkelig var 500 mennesker som ble drept, slik som Hamas har hevdet. Amerikansk etterretning tror at dødstallet kan være så lavt som 100, en femtedel av hva Hamas hevdet. Ikke misforstå, 100 sivile dødsfall er fremdeles horribelt, men det er likevel en femtedel av de livene Hamas hevdet var gått tapt.

Til tross for dette, så har det enda ikke kommet noen unnskyldning fra statskanalen for sin feilaktige svartmaling av Israel. NRK tok islamist propaganda for god fisk, og nå er de ikke villige til å innrømme det.

Selv om de har endret sin originale artikkel til å si at de “ikke vet” hvem som står bak, så har de enda ikke innrømmet at de tok grundig feil i sin originale overskrift om at “Flere hundre drept i israelske luftangrep mot sykehus og skole i Gaza”. Den innrømmelsen venter vi enda på.

mest lest