Henry Kissinger (100) er død

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 30. november 2023 | 06:03

USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger er død. Han ble 100 år gammel.

Kissinger døde hjemme i Connecticut, skriver Reuters.

Henry Kissinger, en betydningsfull diplomat som bidro som nasjonal sikkerhetsrådgiver og utenriksminister under to presidenter, formet amerikansk utenrikspolitikk og ble tildelt en kontroversiell Nobels fredspris. Han gikk bort onsdag i en alder av 100 år.

Kissinger forble engasjert og aktiv selv etter å ha rundet hundre år. Han deltok i møter i Det hvite hus, skrev en bok om ledelsesstiler og ga vitnesbyrd foran en senatskomité om den atomtrusselen som Nord-Korea utgjorde. I juli 2023 gjorde han en uventet reise til Beijing for å møte den kinesiske presidenten Xi Jinping.

I løpet av 1970-tallet, midt i den kalde krigen, spilte han en betydningsfull rolle i mange av tiårets omveltende globale hendelser mens han tjenestegjorde som nasjonal sikkerhetsrådgiver og utenriksminister under den republikanske presidenten Richard Nixon.

Den tyskfødte jødiske flyktningen sitt arbeid resulterte i den amerikanske diplomatiske åpningen med Kina, historiske forhandlinger mellom USA og Sovjetunionen, styrking av båndene mellom Israel og dets arabiske naboer, samt fredsavtalen i Paris med Nord-Vietnam.

Kissinger ble tildelt Nobels fredspris i 1973 for sitt arbeid med å fremforhandle en våpenhvile i Vietnamkrigen. Tildelingen av prisen var svært kontroversiell på den tiden. Han valgte imidlertid å avstå fra å reise til Oslo for å motta prisen av frykt for demonstrasjoner. Senere, da våpenhvilen brøt sammen, tilbød han seg å returnere prisen, skriver VG.

Mange år senere ble det organisert demonstrasjoner i Oslo da Kissinger skulle delta på et arrangement invitert av Nobelinstituttet og Universitetet i Oslo i 2016. Han ble møtt med bannere som «Kissinger krigsforbryter» og «Kissinger trial».

Her er noen nøkkelpunkter om Henry Kissinger:

  1. Fødsel og bakgrunn:
  1. Henry Alfred Kissinger ble født 27. mai 1923 i Fürth, Bayern, Tyskland.
  2. Han emigrerte med familien til USA fra Nazi-Tyskland i 1938.
  1. Utdanning og akademisk karriere:
  1. Kissinger studerte ved Harvard University, der han fullførte både bachelor- og doktorgraden.
  2. Han underviste deretter i internasjonal politikk.
  1. Utenrikspolitisk rådgiver:
  1. Kissinger ble rådgiver for utenrikssaker for presidentene John F. Kennedy og Lyndon B. Johnson på 1960-tallet.
  1. National Security Advisor og Secretary of State:
  1. Han tjenestegjorde som nasjonal sikkerhetsrådgiver under president Richard Nixon.
  2. Senere ble han USAs utenriksminister under Nixon og fortsatte under president Gerald Ford.
  1. Realpolitik og avspenning:
  1. Kissinger var en arkitekt bak den politiske filosofien kjent som realpolitik, som fokuserer på praktiske og realistiske tilnærminger til utenrikspolitikk.
  2. Han spilte en sentral rolle i avspenningen mellom USA og Sovjetunionen.
  1. Vietnamkrigen:
  1. Kissinger var involvert i forhandlingene om en fredsavtale for å avslutte Vietnamkrigen, noe som førte til Parisavtalen i 1973.
  1. Nobelprisen:
  1. Han mottok Nobels fredspris i 1973 sammen med Le Duc Tho for innsatsen i fredsforhandlingene i Vietnam.
  1. Senere karriere:
  1. Etter sin tid i regjeringen, grunnla Kissinger et konsulentfirma og forble en innflytelsesrik skikkelse innen internasjonal politikk.
  1. Kritikk og kontroverser:
  1. Kissinger har også vært gjenstand for kritikk, spesielt knyttet til hans rolle i Vietnamkrigen og involvering i støtte til regimer med tvilsomme menneskerettighetsrekorder.

Henry Kissinger har hatt en lang og innflytelsesrik karriere innen amerikansk utenrikspolitikk og er en kjent skikkelse i internasjonal diplomati. Han er også forfatter av flere bøker om utenrikspolitikk og internasjonale relasjoner. Kilde: ChatGPT

mest lest