Derfor er strømmen 12 ganger dyrere i Norge enn i Sverige

Avatar photo
Publisert 30. desember 2022 | 16:41

Nyttårsaften vil snittprisen for strøm ligge på 1,2 kroner i Sør-Norge opp til Molde. Nordover blir prisen 28 øre.

Samtidig betaler svenskene en snittpris på 9 øre, mens danskene betaler 19 øre. I Tyskland blir strømmen så billig at prisen går i minus.

Nordmenn i sør, øst og vest må altså betale tolv ganger så mye som svenskene og seks ganger så mye som danskene for strøm.

NRK har snakket med analytiker Marius Holm Rennesund i Thema Consulting for å få svar på hvorfor dette skjer.

Rennesund forklarer at Norge nå importert billig utenlandsk strøm, men på grunn av kapasiteten til utenlandskablene våre, så kan vi ikke importerer nok strøm til at prisen blir like lav.

I Nord-Europa må all vindkraft brukes umiddelbart, og prisen dumpes for å få unna alt.

– Hvis importen hadde vært nok til å dekke etterspørselen, ville importert vindkraft gitt strømprisen, sier han til NRK.

Les også: Trans-person siktet for å ha drept sin egen far

Den dyreste kraften som produseres bestemmer prisen for all kraften som selges. Norge supplerer importen i morgen med egen vannkraft.

I motsetning til vindkraft, kan vann spares og bli til dyrere kraft på et senere tidpsunkt.

Analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue sier til NRK at han forventer at strømprisen vil ligge rundt 1 krone neste sommer.

– Da bør man ikke produsere til en altfor lav pris nå, men heller spare vannet og importere billig kraft fra utlandet. Det vil komme oss til gode, fordi vi vil få en lavere pris når det er høyere priser i utlandet, sier han.

Han trekker fram begynnelsen av desember som et eksempel. Da eksporterte Norge mye strøm fra vannkraftverkene. Eksport kan bare skje når Norge setter prisen lavere enn utlandet.

Derfor ble prisene litt lavere i Norge enn utlandet i begynnelsen av desember.

– Da var det lønnsomt å produsere så mye som mulig. Hvis man skal spare vann, må man sette en høyere vannverdi, forklarer Lilleholt.

– Normalt sett er prisene jevnere i Norge nettopp fordi vi gjør dette. I Tyskland er man prisgitt om det blåser eller ikke, sier Rennesund.

Ap-politiker til sykehus to ganger etter å ha spist hasjkaker

mest lest