Langer ut mot Norge: Myndighetene har bukket under for «anti-russisk hysteri»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 30. desember 2022 | 12:46

Talsperson for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, langer ut mot Norge.

Zakharova, mener norske myndigheter bryter Svalbardtraktaten, kommer det fram i en uttalelse publisert på departementets hjemmesider.

Traktaten som gir Norge full suverenitet på Svalbard pålegger norske myndigheter å likebehandle borgere fra alle land, det mener Zakharova nå ikke er tilfelle for russiske borgere.

– Nylig har norske myndigheter merkbart forverret arbeidsforholdene for russiske selskaper på Svalbard og i havområdene rundt, sier hun, og viser blant annet til at norske myndigheter i desember innførte «ubegrunnede restriksjoner» for russiske forskere om bord på forskningsfartøyet «Dalnie Zelentsy».

Zakharova reagerer også på at skipet ble nektet adgang til Barentsburg, og mener norske myndigheters handlinger er politisk motivert.

– Vanlige uttalelser fra norske myndigheter og militæreksperter viser at Oslo foretrekker å bukke under for anti-russisk hysteri på bekostning av internasjonale rettslige forpliktelser, sier Zakharova og legger til:

– Vi fordømmer denne diskriminerende tilnærmingen kategorisk. Russlands standpunkt og argumenter har gjentatte ganger blitt oversendt til Norge gjennom offisielle kanaler, sier Zakharova og legger til at russiske forskere må bli gitt fri tilgang til Svalbard for å gjennomføre arbeid som kvalifiserer som lovlige gjennom Svalbardtraktaten.

Les også: Håner britene: – Vil bli husket for sin katastrofale analfabetisme

Ifølge dokumenter som Dagbladet har fått innsyn i, så nekter UD Russland å ta sedimentære bunnprøver på norsk kontinentalsokkel, og videre å gjennomføre den delen av forskningstoktet som skulle finne sted ved territorialfarvannet til Svalbard.

Statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) ved Utenriksdepartementet, sa forrige uke at søknaden er behandlet i tråd med havretten, som gir Norge rett til å nekte havforskning innenfor territorialfarvannet.

– Søknaden er behandlet i tråd med havretten, som blant annet innebærer at Norge står fritt til å nekte havforskning innenfor territorialfarvannet. Utenfor territorialfarvannet kan kyststaten bare nekte forskning i noen få tilfeller, for eksempel dersom det i realiteten ikke er snakk om forskning, men å fiske eller utnytte andre ressurser, uttaler Petersson til Dagbladet.

Lurås #2 med Geir Ugland Jacobsen: FrP-konflikt, Demokratene-bråk, norske medier, klimahysteri, konspirasjoner og mye mer

mest lest