Har fått kritikk – nå kutter Norges Bank kronesalget

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 31. mars 2023 | 10:56

Den norske kronen har svekket seg betydelig mot andre valutaer det siste året. Det bidrar til hjemlig inflasjon. Nylig pekte Rune Østgård i et innlegg i Finansavisen på salg av norske kroner fra Norges Bank som en faktor.

– Kronesvekkelsen akselererte etter at sentralbanken begynte å selge store kronebeløp i valutamarkedet i april 2022. I oktober var det på det høyeste, med 4,3 milliarder per dag. For en liten valuta blir dette svært mye, skrev Østgård.

Les også: – Kronesvekkelsen akselererte etter at sentralbanken begynte å selge store kronebeløp

Men nå reduseres salget av kroner. I april vil Norges Bank selge 1,5 milliarder kroner daglig. Det er ned fra 1,7 milliarder kroner daglig i mars og 1,9 milliarder kroner i februar. I november solgte Norges Bank 3,7 milliarder kroner daglig i valutamarkedet, i oktober 4,3 milliarder.

Men hvorfor selger Norges Bank kroner?

Jo, fordi vi har så høyt overskudd på handelsbalansen og staten ikke bruker alt overskuddet innenlands, må inntektene fra salg av olje og gass veksles om til utenlands valuta (særlig dollar) før de kan investeres av Oljefondet.

Men kronesalget matcher grovt sett de motsatte vekslingene fra valuta til kroner fra oljeselskapene, skriver Finansavisen.

«En viktig grunn til at det daglige kronesalget reduseres er at de løpende olje- og gassinntektene har falt betydelig i år. Dermed blir innbetalingene av skatter i norske kroner fra oljeselskapene tilsvarende mindre, men med et etterslep. Det som ikke går rett ut igjen til statsbudsjettet, må veksles om til valuta for plasseringer i Oljefondet.»

Nå melder altså Norges Bank at salget av kroner reduserer i april. Burde kronekursen dermed styrke seg?

Tidligere har disse meldingene om endringer påvirket kronekursen. Men.

«Om noe, burde derfor meldingen om litt lavere daglig kronesalg gi et lite løft i kronekursen. De første minuttene etter at meldingen om kronesalget ble publisert, svekket imidlertid kronekursen seg,» skriver Finansavisen fredag formiddag.

Muligens er det den generelle tiltroen til norsk økonomi som påvirker kursen mest.

Lurås #6 med Hans Eirik Olav – Pengetrykking, Bobler, Bank, Federal Reserve, Gull, Bitcoin

 

mest lest