EU vil nekte Norge å begrense krafteksporten

Avatar photo
Publisert 31. august 2022 | 13:51

EU-kommisjonen slår kraftig tilbake etter den norske regjeringen varslet at de ønsker å begrense muligheten til krafteksport.

Energikrisen har herjet i Europa lenge. Her hjemme i Norge kjenner vi dette veldig godt på kroppen, spesielt sør i landet. Mange er frustrerte og krever handling fra regjeringen.

Dette har fått regjeringen til å varsle et nytt tiltak. De ønsker å innføre en styringsmekanisme som skal begrense muligheten til krafteksport hvis fyllingsgraden i flerårsmagasinene blir for lav.

Dette faller ikke i god smak hos EU-kommisjonen.

Tim McPhie som er EU-kommisjonens talsperson minner Norge om at vi er med i EØS og må følge EUs energilovgivning. Det skriver TV2.

– Selv om EU-retten åpner for måter å skjerme kapasiteten i flerårsmagasiner på, for eksempel gjennom innføring av et bestemt krav til minstefylling, så kan ikke noen slik beslutning innebære stenging av grensene for å begrense kraftutveksling i det indre marked for elektrisitet, sier McPhie.

Energiministeren står ved sitt

– Norge har, som andre land, et ansvar for å sikre kraftforsyningen vår i usikre tider. Vi må ha trygghet for at vi kan sikre vår egen forsyningssikkerhet i møte med unormale og uforutsette hendelser, sier olje- og energiminister Terje Lien Aasland til TV 2.

Les også: Sverigedemokraterna er størst av alle på ny måling

Videre sier Aasland at regjeringen derfor vil utvikle en egen styringsmekanisme som gjør at når vannstanden faller under normalen for årstiden og ned mot et lavt nivå, så begrenses eksporten.

Eksport og produksjonsstopp er to ulike ting

TV 2 skriver på sine nettsider at de erfarer at både EU og Storbritannia mener det ikke finnes noe grunnlag som kan berettige en begrensning i kraftutvekslingen. Det som kan tillates derimot, er tiltak for å spare vann.

De skriver også at EU kan godta at Norge kutter i selve produksjonen hvis dette er nødvendig for å forhindre at de viktige flerårsmagasinene tømmes. Slike grep for å spare på knappe vannressurser vil bli forstått. Kutt i eksporten derimot, vil de ikke akseptere.

Et slikt grep vil nemlig bety at regjeringen prioriterer det nasjonale markedet foran det europeiske. Da får man en diskriminering som EU-kommisjonen ikke vil like.

Støre om statsbudsjettet: – Norge kommer trolig til å stå i en krevende tid i flere år fremover

mest lest