Ny kurs i Sverige: SD og Moderaterna enige om å legge innvandringen på «EUs minimumsnivå»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 31. august 2022 | 18:22

Sverigedemokraterna er på offensiven i den svenske valgkampen. Og det innvandring som er hovedtema.

I en rapport kalt «Lavest immigration i Europa» fremmes det i 30 punkter forslag om hvordan man kan stramme inn regelverket for å komme ned på EUs minimumsnivå.

– Dette ville bety nesten null asylinnvandring, sier Jimmie Åkesson til Göteborgs-Posten.

Ifølge SD-lederen har dagens og tidligere regjering «løyet for det svenske folket» om at Sverige allerede har tilpasset sitt lovverk til EUs minimumsnivå og at det for tiden har svært lav innvandring.

SD ønsker blant annet å få slutt på asylsøkere som selv har skapt asylgrunnlag etter å ha forlatt hjemlandet, for eksempel ved å konvertere til en annen religion eller «komme ut» som homofil.

«Vanlige slike årsaker i Sverige i dag er konverteringssaker og LHBT-saker, der søkere som ellers ville ha fått avslag i stedet oppgir at de konverterte eller ble homofile», skriver SD i sitt program ifølge Göteborgs-Posten.

Enige

Jimmie Åkesson hevder å allerede ha fått kravene godkjent av Moderaterna og KD, og ​​at han legger til grunn at Liberalerna også støtter kravene fordi de er en del av partienes budsjettforhandlinger.

M-leder Ulf Kristersson bekrefter det Åkesson sier.

– Vi og Sverigedemokraterna deler ambisjonen om at innvandringen til Sverige skal være på EUs minimumsnivå. På min side er vi enige om å redusere innvandringen til Sverige, i motsetning til Magdalena Anderssons side, som fører politikk for å øke innvandringen til Sverige.

Tatt inn i varmen

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson kan takke de borgerlige for at de dominerer høyresida, sier analytiker Enna Gerin til Klassekampen.

– Det er en kjempestor endring, det som har skjedd i svensk politikk de siste fire årene. Og det har skjedd steg for steg, sier hun og fortsetter.

– Først var det Kristdemokraterna, så Moderaterna og nå til sist Liberalerna som åpnet opp for samarbeid med SD. I forrige valg tok jo alle partier, også disse, helt avstand fra et slikt samarbeid.

Den 11. september er det valg. Sverigedemokraterna ligger nest øverst på meningsmålingene med 20,6 prosent i gjennomsnittsmålingen Poll of Polls. En måling fra Sentio rapportert på iNyheter tirsdag viste partiet helt øverst med 24,4 prosent, like foran Socialdemokraterna.

Les også: Sverigedemokraterna er størst av alle på ny måling

På Poll of Polls ligger Socialdemokraterna øverst med 29,7 prosent, mens høyrepartiet Moderaterna har sunket til 17,3 prosent. Det er 2,6 poeng bak sist valgresultat og langt bak SD

– Det er et enormt stort problem for Moderaterna og partileder Ulf Kristersson at SD drar ifra, konstaterer Gerin.

I avisa Dagens Nyheter beskriver partimedlemmer i M situasjonen som «en avgrunn».

«Det er en skrekk at vi ikke skulle bli nest største parti», sier en ikke-navngitt politiker som oppgis å ha lang fartstid i Moderaterna.

EU vil nekte Norge å begrense krafteksporten

mest lest