Erna Solbergs mann handlet aksjer da hun var statsminister

Avatar photo
Publisert 31. august 2023 | 21:19

– De få kjøp og salg som ble gjort i denne perioden forsøkte jeg å gjøre i henhold til håndboken for politisk ledelse, sier Sindre Finnes.

Han har handlet aksjer i rundt 20 børsnoterte selskaper i samme periode som Solberg var statsminister.

Blant disse er selskaper som laksegiganten Mowi, våpen- og teknologiselskapet Kongsberg Gruppen, bombrikkeselskapet Q-Free, rederiet Wallenius Wilhelmsen, og tørrlastrederiet Western Bulk.

VG skriver at Finnes kjøpte flere og flere aksjer i aluminiumsgiganten Hydro gjennom Erna Solbergs to statsministerperioder.

Ved utgangen av 2014 hadde han aksjer i Hydro til en verdi på litt over 70.000 kroner. Ved utgangen av 2021, noen måneder etter at Solberg-regjeringen gikk av, satt Finnes med Hydro-aksjer til en verdi av 417.000 kroner.

Staten er største eier i Hydro.

– Da Erna ble statsminister i 2013 hadde jeg, etter avtale med Erna, en diskusjon direkte med daværende regjeringsråd Nina Frisak og hennes medarbeidere i embetsverket på Statsministerens kontor om mine aksjer. Deretter solgte jeg aksjer i flere selskap, og orienterte kontoret om hvilke aksjer jeg beholdt, sier Finnes til E24.

Han svarer ikke på E24s spørsmål om Solberg noen gang delte innsideinformasjon rundt selskapene han eide i.

Erna Solberg har foreløpig ikke svart på E24s henvendelser om Sindre Finnes’ aksjehandling.

I dag er det slik at statsråder har plikt om å opplyse om sine aksjer til Stortingets offentlig tilgjengelige register. Men deres nærstående har ikke den samme plikten.

I 2014 advarte Europarådet om denne praksisen i en anti-korrupsjonsrapport. De mente man burde vurdere å også inkludere ektefeller og samboeres aksjeinvesteringer i Stortingets register.

Onsdag denne uken kom det frem at mannen til Anniken Huitfeldt (Ap) også har handlet aksjer mens hun har vært utenriksminsiter.

Samme dag varslet Jonas Gahr Støre innstramminger i regelverket for politikere som vil handle aksjer.

mest lest