Hvorfor skriver ikke andre medier hvem «næringstoppen» er?

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 31. august 2024 | 08:45

Dette er en kommentar.

Og derfor har iNyheter offentliggjort navnet.

Umiddelbart etter at nyheten sprakk i NRK torsdag om en siktelse for snikfilming mot det de omtalte som en «næringstopp», kastet andre medier seg på og videreformidlet saken. De begynte også å jobbe selvstendig.

Snikfilmingen skal ha skjedd inne på badet i en leilighet han delte med en politiker, en journalist og to kollegaer under Arendalsuka,

De store mediehusene visste raskt hvem det var snakk om. DN kunne fredag fortelle at det var en av deres journalister som hadde bodd i leiligheten of hadde fattet mistanke. Journalisten leverte høyttaleren med det skjulte kameraet og minnebrikken til politiet.

Det ble en stor nyhetssak, som nok ville ligget enda høyere i folks feed om det ikke samtidig var Durek og Märtha Louises bryllup i Geiranger.

Uten Filter var først ute med navnet. iNyheter vurderte publiseringen en stund.

Vi var i kontakt med hans advokat i forkant og etterkant av publiseringen. Han understreket belastningen for hans klient og de familiære omstendighetene og oppfordret oss på det innstendigste om å holde vedkommende anonym. Det ble også vist til beslutningen i andre mediehus om å ikke offentliggjøre navn.

Det er naturligvis en «personlig tragedie» og en «familietragedie». Mannen har kone og tre små barn. De sitter høyt i samfunnshierarkiet og fallhøyden er stor.

Men siktelsen og forholdet er ikke bagateller. Saken gjelder straffelovens paragraf 298, som omhandler «seksuelt krenkende eller annen uanstendig adferd».

Vi snakker videre om en leder av Maritim Forum, en organisasjon som omtaler seg selv som «en interesseorganisasjon som samler hele den norske maritime næringen».

Under Arendalsuka var forumet blant annet vertskap for seminaret: «Hvordan norsk maritim næring spiller en rolle i global og norsk sikkerhetspolitikk».

Posisjonen som den tidligere rådgiveren for KrFs stortingsgruppe, John Anders Lindtveit Røse (37), har fått, er ikke noe som tilfaller enhver 37-åring. Det er sannsynlig at hans politiske virke og nettverk har bidratt til å plassere ham på toppen av Maritimt Forum. I en slik stilling vil han sitte på nøkkelinformasjon som er attraktiv for utenlandsk etterretning, og norsk strategisk næringsliv er interessant for disse, noe PST gjentatte ganger den siste tiden har advart mot i sine trusselvurderinger.

Å skulle sitte på og i praksis holde en så pikant overtredelse hemmelig for offentligheten, gjør en person svært sårbar. Saken sies å være en «enorm belastning» for ham og hans kone, som jo heller ikke er en hvem som helst, men tvert imot nestleder i KrF og en som er lansert som lederkandidat til å ta over allerede i høst.

Den siktedes advokat, Alexander Nyheim Jenssen, har jobbet hardt for å overtale mediene til å holde navnet anonymt i denne saken. Det er selvfølgelig forståelig at hans klient, og hans kone, i det minste som en første reaksjon, ønsker at det ikke skal bli kjent at det er nettopp ham/dem det dreier seg om.

Men en hemmelighet av denne pinlige karakter, som også er en straffbar handling, gir jo nettopp de som eventuelt ønsker å påvirke dette maktparet et pressmiddel. Å ha slike pinligheter hengende over seg gjør en sårbar, og det er blant de ting man vurderer når det skal avgjøres om noen får sikkerhetsklarering.

De fleste har hørt om honningfeller. Det handler om at etterretningstjenester lurer noen til å ha sex eller inngå forhold som er kompromitterende. Man kan senere trues til å overlevere informasjon og utføre tjenester, mot at hemmeligheten ikke blir offentliggjort.

Den eneste måten å bli «klarert» fra en slik knipe, er at forholdet allerede er gjort kjent. Jeg kan derfor ikke se at John Anders Lindtveit Røse kunne fortsette å ha betrodde, nasjonalt sentrale stillinger med et slikt skjelett i skapet. Heller ikke hans kone kunne sitte som partileder for et stortingsparti med en slik «hemmelighet» som hun for enhver pris ønsker å holde skjult.

Det eneste som løser knipen, er å vaske det ut i offentligheten.

Mannen har i praksis allerede innrømmet forholdet. Advokat Nyheim Jenssen har uttalt at hans klient er innstilt på å samarbeide med politiet, «legge alle kortene på bordet og erkjenne de faktiske forhold», og at han «ønsker å bidra til en rask, ryddig og rettferdig avklaring i rettssystemet av hensyn til de som er berørt.»

Vi snakker derfor ikke om en prosess der pressen strengt tatt trenger å vente på tiltale eller dom, slik vi normalt gjør før en offentliggjøring. Mannen har erkjent de faktiske forhold, skal vi tro hans advokat.

Jeg vil også mene at KrFs medlemmer og velgere, i denne prosessen opp mot et ledervalg, ønsker å vite mest mulig om nestleder Ida Lindtveit Røses forutsetninger for å gjøre en god jobb.

Med en slik sak, som er en «enorm belastning» og en «familietragedie», vil dens eksistens i høyeste grad kunne påvirke hennes forutsetninger for jobben. Ikke minst, dersom den forble en hemmelighet bare mediene visste om, ville det sette Lindtveit Røse i en meget sårbar posisjon i forhold til norske medier. De ville «ha noe på henne» og det uten at publikum og velgerne visste om det.

Gitt totaliteten i denne saken, mener iNyheter at det i høyeste grad har offentlighetens interesse hvem denne «næringstoppen» som har snikfilmet faktisk er, spesielt i lys av det videre politiske nettverket han og hans kone er en del av.

Det er derfor noe underlig at de andre mediene foreløpig gjør den vurderingen at de best ivaretar samlede interesser ved å bare omtale dette som en «næringstopp» uten å komme inn på at det er snakk om en strategisk viktig sektor, og ei heller at vi her snakker om en forbindelse inn i norsk toppolitikk.

iNyheter tror ikke slik snikfilming er utbredt blant norske næringstopper. Det har offentlighetens interesse å få avgrenset saken og få avdekket hvem det faktisk er. Han går ifølge hans advokat til behandling og er sykmeldt.

På den andre siden av den prosessen har han sikkert muligheter til å bli rehabilitert og få fornyet tillit. Selv om forholdet er kjent.

Ja, at det er kjent er etter vår mening en forutsetning for at den tilliten skal kunne bli reell.

NB. Lørdag kl 12:15 valgte TV 2 å offentliggjøre navnet. Like etter også Nettavisen. Klokken 19 lørdag kveld gjorde DN det samme.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

iNyheter har søkt om pressestøtte – dette er grunnen

mest lest