Dokument skal vise Israels plan om å «overføre» palestinerne til Egypt

Avatar photo
Publisert 31. oktober 2023 | 19:21

I et ferskt dokument kommer det frem et forslag fra den israelske regjeringen om å forflytte den palestinske befolkningen i Gaza til Egypt.

Dokumentet er utarbeidd av Israels etterretningsdepartement. Det ble publisert 13. oktober, to dager etter at Netanyahu innførte kriseregjering. Departementet, ledet av Gila Gamliel, har bekreftet dokumentets eksistens.

Forslaget går ut på å «overføre» 2,3 millioner palestinere til ørkenen i Egypt.

I dokumentet signert av etterretningsdepartementet fremmes omplasseringen som den mest foretrukne løsningen.

Tiltaket inkluderer en flere kilometer lang «steril» buffersone. Sikkerhetssonen skal ha som hensikt å stanse palestinerne fra å returnere til hjemmene sine nær den israelske grensen.

Les også: – Det vil komme hundretusener av farlige flyktninger

Etter at dokumentet ble offentlig kjent og har skapt reaksjoner fra flere hold, har kontoret til statsminister Benjamin Netanyahu understreket at det kun snakk om en «hypotetisk øvelse» og en «prosjektbeskrivelse».

Likevel har plantegningen forverret forholdet mellom Israel og Egypt og ført til sterk fordømming fra palestinsk hold, ifølge NRK.

Vil ikke ta imot palestinere

Egypts president Abdel Fattah el-Sissi har lenge advart imot å slippe den palestinske befolkningen inn i Egypt. Han frykter de ikke vil returnere til Gaza.

Derfor er Rafah-overgangen som går mellom Egypt og den sørlige delen av Gazastripen, stengt for palestinere.

– Det er viktig for folket i Gaza å holde seg standhaftige og eksistere i eget land, sa Sissi.

Egypt frykter også at en ny fordrivelse vil være enden på en mulig fredsløsning mellom Israel og Palestina og en tostatsløsning.

mest lest