Flere strømselskaper har finansielle problemer: – Syltynne marginer

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 31. desember 2022 | 05:54

Høye strømpriser, stort kapitalbehov og rentehopp medfører at flere strømselskaper har varslet om finansielle problemer.

– Det er mye enklere å være strømleverandør når prisene er lave. Når det er lav volatilitet og det ikke er forskjeller i områdeprisene. Nå er det en perfekt storm hvor alle disse tingene ikke er til stede lenger, sier direktør for kraft og fornybar energi i Pareto Securities, Lars Ove Skorpe til E24.

Før helgen varslet Fjordkraft-eier Elmera om resultatsmell etter utfordrende markedsforhold, mens Tibbers «krisegrep» med bytte av faktureringsmodell ble møtt av en klagestorm.

I desember varslet Tinde Energi nedleggelse, og noen måneder tidligere meldte Meløy Energi om store tap.

Les også: Jussprofessor og EØS-ekspert: Norge kan lage egen prissone for utenlandskabler

Skorpen tror også andre strømselskaper risikerer trøbbel, hvis ikke prisene holder seg høye fremover. Han peker på at strømselskapene kjøper inn kraft og fakturerer strømsalget på et senere tidspunkt, en praksis som skaper et stort kapitalbehov når prisene er høye.

– Det er greit å finansiere når kraftprisen er 30 øre, men når den er tre eller fire kroner må du gå til banken og kanskje låne fem-seks ganger så mye penger, eller rett og slett ha tilgjengelig kapital i en helt annen størrelse enn det du måtte ha før, sier Skorpen.

På grunn av små marginer, så mener han at strømselskapene har dårlig lønnsomhet for øyeblikket.

– De har, i alle fall slik som verden er nå, ganske syltynne marginer. Og sannsynligvis den laveste prosenten de noen gang har hatt, sier Skorpen.

Derfor er strømmen 12 ganger dyrere i Norge enn i Sverige

mest lest