Globale oljepriser har stupt til nær det laveste nivået på tre år, drevet av svakere økonomiske utsikter, handelskonflikter og signaler om at OPEC+ vil øke produksjonen fra april.
Brent-olje har falt med 11 dollar fatet de siste to månedene og handles nå rundt 70 dollar, ifølge Det internasjonale energibyråets (IEA) siste rapport.
IEA justerer ned anslagene for vekst i oljeforbruk for både fjerde kvartal 2024 og første kvartal 2025, etter svakere enn ventet etterspørselsdata. For hele 2025 forventes likevel etterspørselen å øke.
Asia står imidlertid for nesten 60 % av økningen, med Kina som hoveddriver gjennom økt bruk av petrokjemiske råstoffer.
Produksjonen stiger – særlig i Kasakhstan og USA
Samtidig øker produksjonen, som hovedsakelig kommer fra OPEC+-land med Kasakhstan i spissen.
Landet satte ny produksjonsrekord som følge av opptrapping ved Tengiz-feltet. Iran og Venezuela har også økt sine eksportvolumer, i forkant av strammere sanksjoner.
USA produserer for tiden på rekordnivå og ventes å stå for mesteparten av produksjonsveksten i 2025, etterfulgt av Canada, Brasil og Guyana. Men planlagte amerikanske tollsatser mot Canada og Mexico, som trer i kraft 1. april, kan påvirke pris og flyt av olje fra de to landene, som til sammen sto for omtrent 70 % av USAs oljeimport i fjor.
Les også: Norsk sokkel: Olje- og gassressursene økte i fjor, men letingen svikter
Risiko for overforsyning
IEA anslår at tilbudet kan overgå etterspørselen, som igjen vil føre til reduserte oljepriser.
Dersom OPEC+ lar flere medlemsland øke produksjonen utover april uten å begrense volumene fra de som allerede produserer over mål, kan markedet oversvømmes, melder IEA videre.
Turbulente handelsforhold, særlig mellom USA og flere av dets handelspartnere, har økt de økonomiske risikofaktorene. IEA peker på at nye amerikanske tolltiltak og motreaksjoner fra andre land forverrer den globale økonomiske utsikten.
Les også: Vil at Norge skal bore etter olje i 100 år til
Samtidig pågår det samtaler om mulig våpenhvile i Ukraina, noe som kan få innvirkning på oljehandelen med Russland. Til tross for nye sanksjoner mot Russland og Iran, har eksporten fra disse landene fortsatt i stor grad uten avbrudd.
Totalt sett står oljeprismarkedet overfor betydelig usikkerhet, både på etterspørsels- og tilbudssiden, med IEA som advarer om at konsekvensene av de mange uavklarte faktorene fortsatt er uklare.