Donald Trump har drastisk redusert antallet ansatte i USAs nasjonale sikkerhetsråd (NSC). Titalls ansatte er sparket, satt på administrativt fri eller sendt tilbake til sine opprinnelige etater.
Det arbeidet omlag 200 personer i sikkerhetsrådet før sparkingen.
«Det er en likvidering,» sier en kilde til Financial Times.
Beslutningen kom tre uker etter at Trump sparket sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Waltz. NSC drives nå midlertidig av utenriksminister Marco Rubio. Ifølge kilder er kun noen få seniorrådgivere igjen i NSC.
Flere ansatte ble informert fredag ettermiddag. Klokken 16.00 fikk de en e-post fra NSCs stabssjef Brian McCormack: De hadde 30 minutter på å pakke og forlate bygningen. Det er uklart om Alex Wong, nestkommanderende i NSC, også er fjernet, skriver FT.
Wong har vært målskive for Trump-allierte, blant dem den kontroversielle aktivisten Laura Loomer.
Loomer skal også ha presset på for å få fjernet Ivan Kanapathy, seniorrådgiver for Asia. Kanapathy ble værende, men hele hans team, inkludert Kina-ekspertene, ble avsatt.
Flere mener opprydningen handler om å sikre lojalitet til Trumps «Make America Great Again»-agenda. «Han hadde lært av første periode, da han mente NSC motarbeidet ham. Det skjer ikke igjen,» sa en kilde nær Det hvite hus.
Men eksperter advarer mot konsekvensene. Dennis Wilder, tidligere NSC-topp under George W. Bush, sier følgende til FT:
«NSC under Biden var oppblåst og forsøkte å styre utenrikspolitikken direkte. Men det er risikabelt å kutte så mye at man mister evnen til å samordne hele systemet.»
Hva er NSC, og hvorfor betyr det noe?
Det nasjonale sikkerhetsrådet (NSC) ble etablert i 1947 som en del av National Security Act, midt i etterkrigstidens geopolitiske omveltninger. Målet var å skape et organ nær presidenten som kunne koordinere amerikansk utenriks-, forsvars- og sikkerhetspolitikk. NSC ble raskt et sentralt verktøy for å sikre samhandling mellom ulike deler av statsapparatet i møte med trusler fra Sovjetunionen og den kalde krigen.
NSC har aldri vært et beslutningsorgan i seg selv, men har fungert som presidentens viktigste rådgivende instans i sikkerhetsspørsmål. Rådets funksjon er å samle informasjon, vurdere alternativer, og bidra til å koordinere innsatsen mellom Utenriksdepartementet, Forsvarsdepartementet, etterretningstjenestene og andre relevante aktører.
I perioder har NSC fått økt makt, særlig når presidenter har ønsket sterkere kontroll med utenrikspolitikken fra Det hvite hus.
Flere av USAs mest profilerte utenrikspolitiske skikkelser har ledet NSC som nasjonal sikkerhetsrådgiver. Henry Kissinger er kanskje den mest kjente, en nøkkelfigur under Nixon og Ford, som fikk stor innflytelse både på Vietnam-politikken og åpningen mot Kina.
Zbigniew Brzezinski spilte en lignende rolle for Jimmy Carter, særlig i håndteringen av Sovjet og Iran. I nyere tid har skikkelser som Condoleezza Rice (under George W. Bush), Susan Rice (under Obama) og John Bolton (under Trump) satt sine tydelige preg på embetet.
NSC har tradisjonelt vært et faglig sterkt miljø, sammensatt av eksperter fra hele statsapparatet.