Ellie Doyle fra Connecticut har tre små barn, et aktivt hverdagskaos og en digital samtalepartner hun kaller Tully. Det er egentlig ChatGPT, men for henne er det litt som en billig terapeut, barnevakt og kokk i én og samme skybaserte pakke.
– Jeg trengte å ta en vanskelig prat med mannen min, og ba Tully hjelpe meg å formulere det på en konstruktiv måte, sier Doyle til USA Today.
Resultatet? En god samtale og en ektemann som først lo, og så ble imponert. Flere amerikanere, spesielt i generasjon Z, bruker kunstig intelligens som et supplement til tradisjonell terapi. Årsaken? Det er gratis, tilgjengelig døgnet rundt og, ifølge brukerne selv, alltid lydhørt.
– Det føles trygt å skrive inn i et tomrom som vet alt om deg, men ingenting, sier terapeuten Lauren Ruth Martin.
Men ekspertene advarer mot å la AI erstatte ekte menneskelig kontakt.
– Min bekymring er at vi ikke supplerer terapi, men erstatter ekte relasjoner med det mest praktiske, sier Casey Cornelius, som jobber med unge menn og mental helse. Likevel kan verktøyet være nyttig med visse forbehold.
– Ikke bruk det til traumer eller PTSD. Bruk det som en speilvenn, men også en tøff bestevenn, sier coach Britta Stevenson. Hun peker på at folk lett glemmer å snakke med sine virkelige venner når de har tilgang på en AI-rådgiver døgnet rundt.
– En venn av meg brukte det hele tiden. Jeg måtte si: «Hei, du kan også ringe meg!»
Doyle selv sier hun ikke planlegger å bytte ut ekte terapi helt.
– Det kan være en guide, men ikke en erstatter, sier hun.
Til tross for en sterk øking i popularitet sier allikevel 66 prosent av amerikanere at de ikke har brukt chatboten, og en av fem sier de aldri har hørt om den, ifølge Pew Research Center.