Strid i Nord-Norge: Bitcoinfabrikker bruker like mye strøm som Lofoten

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 12. mai 2023 | 22:17

Rødt-politiker kaller opplysningene for en «kraftpolitisk skandale».

Det er Dagsavisen som har gjort utregningene.

Striden har rast en stund. I januar gikk Nordland fylkesting ut med en offentlig uttalelse, der de ba regjeringen om et nasjonalt forbud mot datasentre som utvinner kryptovaluta. 

Det er kamp om kraften og bekymringen er at datamaskinene som brukes til å «utvinne» krypto skyver ut annen industri.

Dagsavisen har identifisert fire anlegg i Nord-Norge, med et kraftforbruk tilsvarende 0,5 TWh. Dermed tilsvarer kryptoforbruket 2,5 prosent av forbruket i hele landsdelen og omlag like mye som Lofoten ellers bruker.

Norges totale forbruk er omlag 150 TWh.

– Krypto-mining er ikke noe vi skal drive på med., mener Eirik Frantzen, som administrerende direktør i Nordkraft. Han mener det ikke er samfunnsnyttig.

Frantzen sier Norge må diskutere hva man ønsker med krafta, og hvilken industri man ønsker å bruke til å utvikle landet. Spesielt i Nord-Norge.

– Nå opplever man at man er utsolgt i Nord-Norge, for man har industri som ønsker å etablere seg her. Behovet for kraft er større enn det vi har av kraft. Da faller krypto utenfor, forklarer han.

Sofie Marhaug (Rødt) kaller det en kraftpolitisk skandale.

– Hvis det er sånn at vi har knapphet på kraft, eller kommer til å få det, er dette illevarslende med tanke på at flere vil kunne etablere seg, for å bruke den billige nordnorske strømmen til å produsere noe som ikke er særlig samfunnsnyttig, men veldig kraftkrevende, sier hun.

mest lest