Mens den globale støtten til klimatilpasning går ned, inngår Norge nye avtaler om støtten med 500 millioner kroner, i tråd med målet om tredobling innen 2026.
Det skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding fredag.
– Lyden av klimaendringene er tørre vekster som knaser under føttene på fortvilte bønder og skvulp fra små innsjøer der det skulle stått modnet korn. Klimaendringene er her, og verden må tilpasse seg. De aller fattigste trenger hjelp til klimatilpsning for å sikre mat på bordet, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.
Finansiering av klimatilpasning er ett av områdene man skal gjøre opp status på under årets klimaforhandlinger i Dubai. Ifølge FNs miljøprogram, UNEP, er klimafinansieringen redusert med 15 prosent globalt. Fordi klimatilpasninger er et eksistensielt spørsmål for spesielt bønder som er helt avhengig av den jorden de dyrker, er det ekstra viktig at Norge og andre land leverer på sine løfter, heter det i pressemeldingen.
– Avtalene som Norge annonserer under COP28, retter seg i stor grad mot de mist utviklede landene. Det er de som har dårligst forutsetninger for å klare å gjøre de nødvendige tilpasningene selv. Samtidig er det avgjørende at de sitter i førersetet og er med på å lage løsningene slik at de er relevante. Det sikrer vi gjennom denne støtten, sier Tvinnereim.
De nye avtalene ble kunngjort under klimatoppmøtet COP28 i Dubai. Tre avtalene om finansiering av klimatilpasning ble annonsert under møtet, og pengene vil bli fordelt som følger:
- LIFE-AR: Et initiativ for de minst utviklede landene som skal fremme nye og innovative metoder for effektiv tilpasning og bygge motstandsdyktighet. Landene selv skal sitte i førersetet og utvikle de klima-relaterte løsningene som er relevante for dem. SUM: 100 millioner over fem år.
- LDCF (Least Developed Countries Fund): Et klimatilpasningsfond under Global Environment Facility (GEF) etablert av medlemslandene til klimakonvensjonen. LDCF er en tilskuddsmekanisme øremerket klimatillpasningsprosjekter i de minst utviklede landene. I nåværende strategiperiode fokuserer fondet på jordbruk, matsikkerhet, helse, vann, naturbaserte løsninger og varslingssystemer for vær og klimatjenester SUM: 100 millioner for 2023.
- ARC African Risk Capacity: En forsikringsordning for å forberede, planlegge og reagere ved naturkatastrofer. Gjennom kapasitetsbygging og innovative løsninger, vil ARC øke motstandsdyktigheten mot tørke, matsikkerhets-kriser og andre naturkatastrofer i den Afrikanske Unions medlemsland. ARC er allerede den største forsikringstilbyderen mot ekstremvær i Afrika. Fokus fremover er å gjøre forsikringsutbetalinger i forkant av ødeleggelser på bakgrunn av tidlig varsling og risikoanalyser, i tillegg til etter en katastrofe. SUM: 300 millioner over 3 år.