Støre på klimamøte i Dubai: – Jeg kjenner et veldig stort ansvar

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 1. desember 2023 | 09:50

Statsminister Jonas Gahr Støre er på plass i Dubai, som vil samler 170 verdensledere på klimatoppmøte.

Møte starter i dag og vil vare i hele to uker.

– Jeg kjenner et veldig stort ansvar, sier Støre til NRK, tidlig fredag morgen.

Støre forteller til kanalen at det preger ham at 2023 blir trolig det varmeste året noensinne målt.

Men Støre påpeker at det er ingen motsetning mellom Norges klimaarbeid og det å dele ut nye oljekonsesjoner. Han trekker frem at Norge har berget et Europa i krise, og er nå kontinentets viktigste energileverandør.

– Norsk gass tror jeg kommer til å ha en rolle fremover, forutsatt at vi klarer å gjøre det store som vi er i ferd med, nemlig å fange og lagre CO₂. Det er ikke gass i seg selv som er problemet, det er utslippene fra gass, mener Støre.

– Den fossile alderen er på vei ned, og det kommer til å gå fortere enn mange tror. Men det nye fornybare er på vei opp, og det skal vi kraftfullt bidra til, legger statsministeren til.

Ifølge NRK er Norges mål for klimamøte å utarbeide konkrete planer for reduksjon av utslipp og sikre konkrete forpliktelser for å øke bruken av fornybar energi.

– Vi møter land her med kraftig økonomisk vekst som skal velge mellom skal vi gå for kullkraft eller for fornybar. Vi må få dem til å velge fornybar, sier Støre.

– Generalsekretær António Guterres vil ha en formulering om utfasing av all fossil energi. Støtter du dette? spør journalisten fra NRK.

– Det er den veien vi er på. Og det er den veien verden må gå på. Men det må skje samtidig med at det kommer alternativ energi. Derfor er dette med fornybar så viktig. Vi er i et land som er en stor oljeprodusent, men som også går tungt inn i det fornybare. Å få til det skifte skal Norge aktivt bidra til, sier Støre.

mest lest