På politisk kvarter fredag morgen kunne NRK opplyse at flere foreldre tar barna sine ut av offentlig skole for å verne de fra problematisk seksualundervisning.
Noen foreldre holder også barna hjemme og sier de er syke når skolen har seksualundervisning, hevder NRKs reporter Lilla Sølhusvik innledningsvis i dagens sending.
Flere av foreldrene som er bekymret, har samlet seg rundt organisasjonen Foreldre.net, som blant annet driver med opplysningsarbeid på Facebook om hva som skjer i skolen og i mediene angående kjønns- og seksualundervisning rettet mot barn.
– Vi mener man skal snakke sant om kjønn i skolen. Kjønn er biologisk, det finnes kun to av de, og man kan ikke bytte kjønnet sitt. Vi mener det blir feil at kjønn skal defineres ut fra følelser, sier Helén Rosvold Andersen til NRK.
Hun er lokalpolitiker i Kristiansand for Pensjonistpartiet, og var med å grunnlegge Foreldre.net.
– Vi har blitt kontaktet av mange foreldre og besteforeldre som merker at det er noe som ikke stemmer med undervisningsprogrammet i skolen, men så vet de kanskje ikke nok om utviklingen som har skjedd de siste årene. Derfor tenker vi det er fint at det finnes et fellesskap hvor det er greit å stille spørsmål, og et sted hvor man kan hente kunnskap, sier Andersen.
Les også: Norsk mann åpner opp: Angrer på kjønnskorrigerende behandling
Hun får støtte fra Fremskrittspartiets utdanningspolitiske talsperson Himanshu Gulati, som mener man ikke skal avfeie bekymringene til foreldrene som reagerer på dagens seksualundervisning.
– NRK hadde en sak i fjor om åtteåringer på en skole som ble spurt hvilket kjønn de «følte seg som». Det var også en sak i media om en tre år gammel jente som kom hjem fra barnehagen en dag og mente at hun var gutt, etter hun hadde fått føre at man kan være det kjønnet man selv ønsker. Når barna blir mer forvirret enn de blir opplyst i skolen, så skjønner jeg at foreldre reagerer, sier Gulati.
Mener kjønnsforvirring ikke er sosialt smittsomt
Venstres Grunde Almeland mener det er viktig at barn som ikke føler de passer inn lærer seg å forste hvem de er, og at barn tilegner seg en forståelse for andre mennesker man kan møte i livet som er annerledes.
Almeland sier og at han er bekymret for bruken av begrep som «kjønnsforvirring», og legger til at dette er retorikk som bygger på en teori om at de å snakke om kjønn kan gjøre at folk kan få lyst å skifte kjønn.
– Dette finnes det ingen empiri på, og det er en farlig vei å gå, sier Venstre-politikeren.
Han legger til at skeive og transpersoner er overrepresentert i å slite med psykiske helseproblemer.
Almeland mener man kan fastslå at dette kommer som en følge av at disse menneskene ikke blir anerkjent i samfunnet.
Les også: Ekspert: 4 av 5 vokser av seg «kjønnsforvirrelse»
Venstre-politikeren får støtte fra Arbeiderpartiets Synnøve Skaar, som mener det er uproblematisk at barna lærer at det finnes mennesker som ikke identifiserer seg med sitt biologiske kjønn.
Skaar understreker at det ikke finnes noen instruksjoner i dagens læreplan om at barna skal spørres hvilket kjønn de identifiserer seg med.