Det er en sterk økning i andelen barn under seks år som får diagnosen autisme. FHI har sett nøyere på forekomsten og funnet at barn av innvandrere (1-5 år) i snitt har fire ganger så høy forkomst som for andre i Norge.
Aspeberger-syndrom regnes her inn under autisme.
Blant barn av to norskfødte foreldre i utvalget hadde 0,25 prosent autismediagnose. Blant barn av to foreldre som har innvandret hadde rundt én prosent autismediagnose. Men også her er det indviduelle variasjoner.
Blant barn med foreldre fra Afrika, hadde 1,4 prosent en slik diagnose. (For Eritrea var tallet hele 2,8) Barn med foreldre fra Vest-Europa trakk ned snittet blant barn med innvandrerforeldre (0,6).
Resultatene er justert for foreldrenes utdanning og inntekt.
NRK refererer videre en studie fra NTNU på barn i barnehagealder i Sør-Trøndelag, som vist sjudoblet sannsynlighet for en slik diagnose blant barn av innvandrermødre.
Forskere «klør seg i hodet over utviklingen», skriver NRK.
Man tror ikke økningen i forkomst verken skyldes at mer fanges opp enn før eller at det skyldes genetikk. Autisme er såpass utpreget at forskere menere tilfeller også tidligere ble fanget opp.
– De små barna vi møter skiller seg markant fra jevnaldrende, har ofte ikke språk eller blikkontakt, strever med å leke som andre barn og blir lett frustrert i dagligdagse situasjoner, sier Hanna Friis Steen som er seksjonsleder ved Barne- og ungdomsklinikken.
Dermed gjenstår «miljø».
På Akershus Universitetssykehus prøver de nå å kartlegge miljøfaktorer i barnas første leveår.
– Økningen har vært så kraftig at vi vanskelig kan se for oss at den skyldes forandringer i barnas genetikk, sier nevropsykolog og forsker ved Ahus, Einar Aasen Tryti til NRK.
Ifølge FHI vet man ikke om traumatiske opplevelser kan utløse autisme, men det er én av mange teorier de skal undersøke.
En kvinne fra Iran/Afghanistan som NRK har intervjuet forteller at hun bar i magen en sønn mens hun var på asylmottak, der hun blant annet led av depresjon.
Hun lurer nå på om hennes sinnstilstand kan ha utløst autismen.