Setter inn Heimevernet: – Vi kan ikke være naive

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 2. oktober 2022 | 11:31

Lørdag fløy Jonas Gahr Støre ut til Sleipner-feltet for å forsikre de ansatte om at han tar sikkerheten deres på alvor. 

Etter gasslekkasjene på Nordstream 1 og 2 er sikkerheten på sokkelen blitt ytterligere trappet opp.

– Vi har ikke noen direkte trusler mot Norge. Men vi følger med. Vi kan ikke være naive, sier Støre til E24.

– Det er mange kvinner og menn som har nedlagt mye arbeid i havet – jeg kaller dere havets helter, fordi det er dette som gjør det mulig å være det Norge vi er i dag, sier han.

Fra Sleipner-feltet går det gassrør til Europa og rør som frakter kondensat til prosessanlegget Kårstø i Rogaland. Det  kommer også gass fra Kollsnes og Nyhamna, som sendes videre gjennom Gassled-systemet til Europa.

En av de største bekymringene blant offshore-arbeiderne og familiene som sitter hjemme, er den økte droneaktiviteten rundt plattformer og landanlegg.

Støre sier at droner er et fenomen man opplever i mange deler av samfunnet, men at de nå følger ekstra med på sokkelen, gitt situasjonen i Europa.

Les også: Nå sprer frykten seg: Kan internett kollapse?

Heimevernet
Stabssjef Håkon Strand i Sør-Vest politidistrikt, sier til VG at Heimevernet skal bistå politiet med beredskapen ved anlegget på Kårstø i Tysvær.

Han vil ikke gå inn på flere detaljer rundt hva de har bedt om eller skal bistå med.

Heimevernet er en del av Norges forsvars beredskaps- og innsatsstyrke, og består av 40.000 soldater fordelt på 11 ulike distrikter.

Visepolitimester Ingmar Farstad i Møre og Romsdal politidistrikt vil ikke gå konkret inn på alle anleggene det dreier seg om i hans område.

– Vi har flere landbaserte anlegg i Møre og Romsdal. Det er ingen hemmelighet at Nyhamna er sentral. Pr. i dag er det politiet som har vaktholdet, men vi har sendt en anmodning om bistand til Forsvaret om hjelp til dette. Det driver vi lokalt og rigger til nå, sammen med heimevernsdistrikt 11, sier visepolitimester Ingmar Farstad.

Ifølge Norsk Petroleum finnes det åtte anlegg på land som brukes til transport, lagring og behandling av olje og gass fra felt de er knyttet til.

STØRE KNUST: Høyre er nesten 50 prosent større enn Ap på ny måling

mest lest