Ny fundamentalistisk norsk islam-organisasjon: Ledes av konvertitt

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 1. januar 2023 | 21:36

En nokså nystartet islam-organisasjon kalt «Norsk Dawah» kritiserer andre moskeer og muslimer i Norge for «feil» islam. Nå sist er det kritikk av «julehilsener» som får oppmerksomhet.

Julaften la Oslo-moskeen Islamic Cultural Centre (ICC) ut en hilsen på Facebook. «Med dette ønsker ICC våre venner, samarbeidspartnere og alle som feirer jul, en riktig God Jul og et Godt Nytt år!»

Også fra paraplyorganisasjonen Muslimsk Dialognettverk (MDN) hadde er julebudskap, skriver Vårt Land. «Til våre kristne venner ønsker vi en god jul og til våre jødiske venner en fin hanukkah feiring», skriver organisasjonen.

De to julehilsenene utløste en serie Facebook-innlegg fra en en norsk konvertitt som kaller seg Yousuf Dawah og som er frontfigur i en ny organisasjon – Norsk Dawah. Det var spesielt MDN talsmann Arshad Jamil som fikk gjennomgå, Og ikke bare for en julehilsen.

– Sjokkerende og blasfemiske uttalelser fra en «Muslim». Arshad Jamil støtter at det ikke bør være noe problem å vise karikatur tegninger av vår kjære profet Muhammed på skolene. Vi muslimer i Norge krever han fjernet som selvutnevnt talsmann for muslimer og fra alle sine verv i styret på ICC. Sjokkerende og blasfemiske uttalelser, skriver de blant annet på Facebook.

Også på TikTok forklarer de sitt syn.

@yousuf_dawah Har muslimer lov til feire jul i henhold til islam? 🎅🧑‍🎄🎄 #jul #islam #haram #norge #sønn #shirk #forbudt #norsk #koranen #godjul #muslimtiktok #typ ♬ original sound – Yousuf Dawah

Norsk Dawah ble stiftet for litt over et år siden. «Dawah» betyr å kalle folk til islam. De har hatt stands i Oslo, Stavanger og Kristiansand.

Frontfiguren er en norske konvertitteten, som nå kaller seg Yousuf Dawah. Han har over 25.000 følgere på TikTok og 6.800 på Facebook. Den mest sette videoen har over 300.000 visninger.

Yousuf Dawah. Skjermbilde TikTok

Norsk Dawah har tidligere kritisert Sumaya Jirde Ali for ikke å være ekte muslim etter hennes besøk på en bar hvor hun endte med å anmelde komiker Atle Antonsen for hatkriminalitet.

Man regner Norsk Dawah for å tilhøre en salafistisk retning innen islam. Det er tilsvarende en «bokstavtro» innstilling ikke ulikt tolkninger i Saudi.-Arabia og hos Al-Qaida og IS.

– Det er veldig problematisk å ha et så sterkt personfokus med grove skjellsord og falske påstander, sier daglig leder Linda Noor i Minotenk til Vårt Land om innleggene fra Yousuf Dawah de siste dagene.

Hun mener Norsk Dawah bygger seg opp etter mønster av Islam Net, som har moderert noen av sine offentlige standpunkter de siste årene.

De som vil lese mer kan konsultere boken «Islam. Sannheten om Muhammed og hans religion» av Shurika Hansen og Helge Lurås. Boken var tidligere til salgs på Resett og blir snart tilgjengelig på iNyheter.

iNyheter får etter at denne artikkelen er publisert bekreftet at Yousuf Dawahs opprinnelige/egentlige navn er Kent Michael Malmø. Han skal være oppvokst på Holmlia i Oslo. 

«En lysende flamme har sloknet»

mest lest