Hadde TikTok på jobbtelefonen

Avatar photo
Publisert 1. februar 2023 | 19:56

Nå bekrefter justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) at hun har hatt den omstridte appen på sin tjenestetelefon.

Dagbladet avslørte i midten av januari fjor at justisministeren hadde TikTok på sin jobbtelefon.

Statsråden har ikke villet bekrefte opplysningene som skal ha kommet fra sentralt hold i regjeringen. Hun har i månedsvis unnlatt å svare på spørsmål fra norske medier.

Nå har Mehl valgt å bekrefte opplysningene overfor TV 2.

Hun begrunner fraværet av svar med frykt for misbruk av denne informasjonen.

– Men nå er det så mange spekulasjoner – som jeg opplever at går utover det som det er grunnlag for – at jeg vil avklare at jeg hadde TikTok på min ugraderte tjenestetelefon fra månedsskiftet august/september i høst til en av de første dagene i oktober, sier Mehl til TV 2.

Eksperter har advart mot TikTok

Den kinesiske appen er omstridt fordi den krever tilgang til svært mye informasjon fra brukerens telefon.

Både sikkerhetseksperter og opposisjonspolitikere har advart mot å ha den på jobbtelefonen, på grunn av koblingene mellom Tiktok og kinesiske myndigheter. Frykten er at sensitiv informasjon kan havne i hendene på det kinesiske regimet.

Justisministeren har tidligere uttalt til Dagbladet at hun siden i høst har hatt en egen telefon til bruk av sosiale medier, selv om det ikke er et krav.

Får reaksjoner fra opposisjonen

Flere opposisjonspartier har tidligere uttalt at de har sviktende tillit til Mehl som justisminister på grunn av saken.

Grunde Almeland (V) reagerer sterkt på at Mehl har brukt så lang tid på å svare. Han sier til Dagbladet at han mener det hele er respektløst overfor stortinget. Almeland mener og at det er både rart og merkelig av Mehl å ikke kunne svare på spørsmålene hun har blitt stilt om appen.

Les også: Benestad mister legelisensen

Leder av Justiskomiteen på Stortinget, Per-Willy Amundsen (Frp), sier det er uklart for han hvilke rutiner regjeringen faktisk har for sine statsråder hva gjelder apper og teknologi. Amundsen mener Støre og justisministeren har mye å svare for.

– Mehl bekrefter med sitt intervju at hun bevisst har villedet Stortinget i fire måneder, og dermed undergravd Stortingets kontrollfunksjon. Tilliten vår er nå betydelig svekket, sier han til Dagbladet.

Dagsavisen-kommentator Hege «derten» Ulstein blir taleskriver for Raymond Johansen

mest lest