Når kommer debatten om hijab, NRK?

Avatar photo
Silje Hjemdal
Familiepolitisk talskvinne (FrP)
Publisert 1. februar 2024 | 14:39

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

NRK Brennpunkt publiserte forrige uke en bekymringsverdig og alvorlig serie om æresvold.

Statskanalen har likevel fortsatt ikke gjennomført debatten om Hijab, og ønsket ikke å ta inn en kronikk der jeg utfordret NRK på når denne debatten ville gjennomføres.

Berøringsangsten rundt kvinners rettigheter i innvandrermiljøer har vært, og er fortsatt stor hos mange myndighetspersoner med makt i Norge.

25. oktober 2022 valgte NRK å avlyse den planlagte Debatten-sendingen om Hijab.  I Iran risikerer kvinner fortsatt livet for friheten til å ikke bære hijab.

Programleder Fredrik Solvang begrunnet avlysningen på følgende måte i sosiale medier:

«Vi har fått mange tilbakemeldinger om at det ikke er relevant eller greit å debattere hijab i lys av Iran-demonstrasjonene, at vi ikke går videre med planleggingen frem mot dagens Debatten.» 

Les også: Kjetil Rolness om NRKs hijab-avlysning: – Man tror knapt det man leser

Tilbakemeldingene på avlysningen var delte. Høyres Mahmound Farhmand var «fornøyd med at NRK ikke gjennomførte debatten». 

Den norsk-iranske kvinnesaksaktivisten Lily Bandehy mente at det «å kvele hijab-debatten er en dolk i ryggen til iranske kvinner»

Det var uansett klart at NRK ikke ønsket å debattere hijab i nasjonale flater.

NRKs Gunnhild Viken, fungerende redaksjonssjef for Debatten, begrunnet avlysningen med at «utenriksministeren ikke hadde landet, og at NRK ville ha med flere unge damer med bakgrunn fra Iran. Samtidig var redaksjonssjef Viken «klar» på at NRK vurderte en hijab-debatt på et senere tidspunkt.

Nå nærmer vi oss ett og et halvt år siden debatten ble avlyst. Vil NRK nå innrømme at hijab ikke er et tema statskanalen vil debattere, eller vil det settes opp en ny dato for denne viktige debatten?

Mina Bai, Lily Bandehy, Dana Manouchehri og Sarah Gaulin er bare noen av de modige norsk-iranske kvinnene jeg regner med stiller på kort varsel om NRK våger å gjennomføre en slik debatt.

Når kommer debatten om hijab, NRK?

mest lest