Ukraina frykter «betydelige russiske fremskritt» i løpet av sommeren

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 1. mars 2024 | 09:32

Ukraina er bekymret for risikoen for «betydelige russiske fremskritt» på slagmarken i løpet av sommeren 2024 – hvis Vesten ikke leverer tilstrekkelig med våpen og økonomisk støtte.

Det skriver den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War (ISW) i sin siste oppdatering om krigen i Ukraina.

De viser til ukrainske embedsmenn som vurderer at Russland kan avansere langs frontlinjen denne sommeren hvis Ukraina ikke får nok av blant annet artillerigranater.

Ukraina forventer at de russiske styrkene vil forberede seg på et større angrep denne sommeren, avhengig av utfallet av de nåværende russiske offensive operasjonene denne våren, heter det.

Ifølge Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, forbereder Russland seg på en ny offensiv innsats som vil starte mot slutten av mai eller sommeren 2024.

ISW opplyser også at president Putin planlegger å erobre Kyiv.

Ifølge informasjon fra kilder i Ukrainas etterretningstjeneste, tror tenketanken at den russiske presidenten fortsatt har som mål å erobre de største ukrainske byene, inkludert Kyiv og Odesa. ISW viser til en artikkel fra Bloomberg.

Den amerikanste tenketanken trekker frem at Putin har tidligere hevdet at Odesa er en russisk by, og andre russiske embetsmenn har brukt samme uttrykk om byer som Dnipro, Kharkiv, Mykolaiv og Kyiv.

mest lest