CIA-sjefen ringte for å berolige Kreml etter Wagner-mytteriet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 1. juli 2023 | 07:31

CIA-sjef William Burns tok i det stille kontakt med sin russiske motpart, Sergey Naryshkin, i kjølvannet av et mislykket mytteri fra Wagner-gruppens leder Jevgenij Prigozjin.

Burns fortalte Narysjkin at at USA ikke hadde noen rolle i mytteriet, og at hendelsen var Russlands interne anliggende, melder The Wall Street Journal på fredag med henvisning til sine kilder.

Ifølge avisen var telefonsamtalen mellom Burns og Naryshkin den høyeste interaksjonen mellom USA og Russland siden hendelsen. Samtalen, initiert av den amerikanske siden, hadde som mål å levere en melding om at USA ikke hadde til hensikt å forverre spenningene i Russland, skriver avisen, og hevdet at samtalen fant sted denne uken.

Biden-administrasjonen har gjort sitt ytterste for å understreke overfor russiske tjenestemenn at USA ikke var involvert i det avbrutte forsøket fra Prigozjin, for å drive russiske forsvarstopper fra deres kontorer, i Wagner-gruppens marsj mot Moskva.

I offentlige kommentarer har den russiske utenriksministeren, Sergey Lavrov, syntes å akseptere disse forklaringene, og påpeket at USA også oppfordret Ukraina til å avstå fra å prøve å dra nytte av opprøret. Amerikanske tjenestemenn ba Ukraina om ikke å utføre noen skjulte angrep.

Les også: Lavrov langer ut mot Vestens ledere: – En tydelig erkjennelse

Hemmelig Kyiv-tur
Ifølge Washington Post var CIA-direktøren på besøk i Kyiv tidligere denne måneden.

Der møtte William Burns, både president Volodymyr Zelenskyj og høytstående etterretningsoffiserer for å diskutere Russlands invasjon og Ukrainas motoffensiv.

Ukraina ønsker å flytte artilleri og missilsystemer nær grensa til Krim, rykke lenger inn i Øst-Ukraina og deretter innlede forhandlinger med Russland for første gang siden fredsforhandlingene brøt sammen i mars i fjor, skriver Washington Post.

mest lest