Wagner rekrutterer fortsatt tross mytteri

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 30. juni 2023 | 04:45

Wagner-gruppen rekrutterer fortsatt krigere over hele Russland, dager etter at de iscenesatte et mytteri.

Det er ifølge  BBC som brukte russiske telefonnummer og ringte rundt til over 10 rekrutteringssentere rundt om i Russland, og alle steder fikk de samme svar: de var åpen for «business as usual».

Wagners lange liste over rekrutteringssentere er for det meste basert på kampklubber, inkludert kampsportskoler og bokseklubber. Flere som tok telefonen understreket at nye medlemmer signerte kontrakter med leiesoldatgruppen, og ikke det russiske forsvarsdepartementet, ifølge kanalen.

Kravet om at leiesoldatene skulle overføres til forsvarsdepartementet, og dermed bringe Wagner-gruppen og dens sjef Jevgenij Prigozjin i kne, var roten til den voldsomme feiden som eksploderte i forrige helgs væpnede opprør.

Torsdag sa lederen for forsvarskomiteen i Russlands parlament at Prigozjin tidligere hadde blitt advart om at fristen for at Wagner skulle underordnes av forsvarsdepartementet ikke kunne forhandles om.

En Wagner-leiesoldats lønn er på 240,000 rubler, omlag 29.000 norske kroner i måneden; Kontraktene er på seks måneder.

Tidligere denne uken sa Hviterusslands mangeårige leder Aleksandr Lukasjenko at Wagner-krigere var velkomne der.

Et hviterussisk medlem av Wagner som går under kallesignalet «Brest», antydet at gruppen ville være god beskyttelse for Lukasjenko foran neste års parlamentsvalg, i tilfelle det skulle bli flere masseprotester mot hans autoritære styre.

I en video lagt ut på Telegram som var filmet på et ukjent sted, ifølge BBC, minnet «Brest» også om at den hviterussiske grensen var «mindre enn 300 kilometer fra Kyiv.

Satellittbilder
BBC viser også til satellittbilder som skal vise aktivitet ved militærbase i Hviterussland.

Kanalen hevder at bildene skal vise aktivitet på et område utpekt for Wagner-soldater.

Lukasjenko benektet tirsdag at det ble bygget militærleir for å huse Wagner-soldater, men hevdet at de hadde inngjerdede områder klare for å sette opp telt.

– Men hvis de vil komme hit, så vil vi ta imot dem, understreket han.

Bildene er tatt cirka 21 kilometer fra den lille byen Aspiovitsjy sørøst for Minsk, og samsvarer med stedet russiske medier har utpekt som et sted Wagner-soldater skal huses.

Polens president Andrzej Duda mener at Wagner-gruppens inntog i nabolandet, krever et tydelig og tøft svar fra Nato.

– Dersom Wagner-gruppen utplasserer sine seriemordere i Hviterussland, så står alle naboland overfor enda større fare for ustabilitet, advarte Duda.

Wagner i Afrika
Seniorforsker Nathalia Dukhan sier til Financial Times at Wagner opererer etter en selvfinansierende «forretningsmodell», som bygger på å ta kontroll over lokale gull- og diamantgruver i landet ved hjelp av militærmakt.

Dukhan mener Wagner-gruppen vil utvikle seg, og kommer ikke til å dø ut. Hun viser til en rapport om gruppens aktivitet i Den sentralafrikanske republikk – som ble publisert tirsdag.

Wagner-gruppen drifter også egne diamantgruver i Den sentralafrikanske republikk.

– De drifter i hvert fall én på egen hånd. Den genererer milliardinntekter, sier seniorforsker Morten Bøås ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) til Nettavisen.

Bøås forteller til avisen at Wagner har vært til stede i enkelte land i Afrika helt siden 2018. Han hevder at gruppen har blitt en del av den sosioøkonomiske eliten og en del av økosystemet.

Wagner har en avtale med general Mohamed Hamdan Dagalo (Hemedti), lederen for sikkerhetsstyrkene i Sudan, forteller Bøås.

– Familieselskapet hans har kontroll over gullgruver som Wagner også profitterer på. Hvor mye er usikkert, men det er snakk om verdier opp mot flere milliarder dollar i året, forklarer seniorforskeren til Nettavisen.

Wagner-symboler
Gjenstander med symbolene til Wagner-gruppen har steget i pris siden det avbrutte mytteriet, melder Reuters.

Det russiske netthandelsselskapet Wildberries’ ukentlige prisoppdateringer viser hvor mye kostnadene har økt. Prisene for en svart T-skjorte prydet med et bilde av en Wagner-soldat, steg denne uken fra 1.236 rubler (151 kroner) til 1.650 rubler (203 kroner).

mest lest