Nammo ønsker å produsere granater i Danmark

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 1. desember 2023 | 08:39

Ledelsen i Nammo hadde torsdag et møte med Dannmarks forsvarsminister Troels Lund Poulsen, for eventuelt et samarbeid om å produsere våpen.

Det skriver danske TV 2.

Produksjonen pågår hele døgnet på Nammos enorme fabrikkanlegg på Raufuss. Men våpenprodusenten er langt fra å møte etterspørselen på våpenmarkedet.

– Siden krigen i Ukraina har behovet vært enormt. Jeg har ikke opplevd noe lignende på de 37 årene jeg har jobbet her på fabrikken, sier prosessingeniør ved Nammo, John Arne Børresen til den danske TV-kanalen.

Selskapet står for en fjerdedel av ammunisjonsproduksjonen i Europa. Mye av det selges til NATO-land, som donerer det til Ukraina.

Det kom nylig frem at EU er veldig langt fra å nå målet om å donere én million granater til Ukraina innen mars. Så langt er det oppe i 300.000, ifølge kanalen.

Den danske regjeringen har besluttet å gjenåpne den nedlagte ammunisjonsfabrikken «Krudten» i Elling ved Frederikshavn, som i 2008 ble solgt til spanske Expal, som senere valgte å stengte fabrikken.

– Vi vil gjerne ta på oss rollen som å drive fabrikken i Danmark. Vi har høyautomatisert produksjon og har artillerigranaten med lengst rekkevidde på markedet, sier administrerende direktør for Nammo, Morten Brandtzæg.

Han mener at Nammo har betydelige sjanser til å inngå en avtale, da det er en svært stor bedrift med opptil 3000 ansatte og har produksjonsanlegg både i Norge, Sverige og Finland, noe som er gunstig for samarbeid.

mest lest