Nesten halvparten oppgir å ha hatt ubeskyttet sex med en tilfeldig partner

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 2. januar 2024 | 19:26

Gonorésmitten til værs.

– Årets nyttårsforsett bør være å teste seg, dersom man har hatt tilfeldig og ubeskyttet sex, mener NITO-bioingeniørene Linda Manley og Anna Lien, som jobber ved Fürst Medisinsk Laboratorium på Furuset i Oslo.

De får inn nærmere 200.000 prøver på seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) årlig.

Tall som Norstat har hentet inn for NITO Bioingeniørfaglig institutt (NITO BFI), viser at 44 prosent av de spurte har hatt tilfeldig sex uten å bruke kondom. 67 prosent av de som oppgir å ha hatt ubeskyttet sex med en tilfeldig partner, sier at de ikke har testet seg i etterkant.

Det bekymrer både Manley og Lien:

– Mange er for dårlige til å beskytte og teste seg. Det bidrar til smittespredning og høyere utbredelse av kjønnssykdommer.

Gonorésmitten til værs
Påstanden underbygges av smittetallene. Gonorésmitten bare øker og øker. Det viser ferske tall fra Folkehelseinstituttets meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). Ved utgangen av 2023 var det det registrert hele 2972 smittetilfeller av gonoré. Det er en økning på 60 prosent siden 2022, hvor det ble registrert 1858 smittetilfeller.

Ikke noe å ta lett på
– Ikke undervurder risikoen ved å få en kjønnssykdom. Ikke tenk at det bare skjer med andre, eller at det bare er å ta en enkel antibiotikakur. I verste fall får du helsemessige komplikasjoner, eller en variant som du må leve med resten av livet og som innebærer problematikk i framtidige relasjoner, sier bioingeniørene.

De peker på at hos kvinner kan ubehandlet gonoré forårsake bekkeninfeksjon og gi økt risiko for kroniske magesmerter, infertilitet og svangerskap utenfor livmor, mens hos menn kan gonoré gi innsnevring av urinrør, bitestikkelbetennelse og betennelse i prostatakjertelen.

Heller ikke klamydia er noe ta lett på: Ubehandlet klamydia kan føre til infertilitet eller gjøre det vanskeligere å få barn.

Vet bedre, men tar sjanser
Selv om mange tar sjanser både med hensyn til smitte og egen helse, svarer paradoksalt nok hele 94 prosent av de spurte i Norstat-undersøkelsen at de anser kjønnssykdommer som helsemessig potensielt svært alvorlig eller litt alvorlig.

– Det kan være mange årsaker til at folk ikke tester seg på tross av at de er klar over risikoen, mener Manley og Lien. Det kan være at flere kjønnssykdommer er, eller kan være, symptomfrie. Du kan gå lenge med en infeksjon i kroppen uten å merke noe til den. Vi vet også at mange synes det er flaut å teste seg, eller at de tror at det å teste seg for kjønnssykdommer er ubehagelig.

Dette viser Norstat-undersøkelsen:

  • Total 1052 personer deltok i undersøkelsen
  • 18 prosent av alle spurte, på tvers av alder og kjønn, oppgir å ha hatt en kjønnssykdom
  • 44 prosent av alle spurte, på tvers av alder og kjønn, oppgir å ha hatt tilfeldig sex uten å bruke kondom.
  • 67 prosent av de som oppgir å ha hatt tilfeldig sex uten å bruke kondom, har latt være å teste seg for kjønnssykdommer i etterkant
  • 94 prosent av de spurte anser kjønnssykdommer som helsemessig potensielt svært eller moderat alvorlig

mest lest