– Riving av Fosen vil gi dyrere strøm

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 2. mars 2023 | 09:01

Vindturbinene på Fosen produserer nær 20 prosent av Trøndelags kraftforbruk. Skal de rives slik demonstrantene krever, vil prisen på strøm gå opp.

– Hvis vindturbinene på Fosen blir borte vil Trøndelag, i likhet med resten av prisområdet Midt-Norge, havne i en underskuddssituasjon, sier kommunikasjonsdirektør i Tensio Bengt Eidem. Tensio er nettkonsernet med regionansvar for strømforsyningen i Trøndelag til Klassekampen.

De 151 turbinene på Fosen har en årlig kraftproduksjon på ca. 1,8 TWh. Det tilsvarer i underkant av 20 prosent av det årlige kraftforbruket i Trøndelag.

Professor i elkraftteknikk ved NTNU, Magnus Korpås, er enig.

– Vindkraftanleggene produserer rundt 2 terawattimer i året. Det er vel nært opptil hele Trondheims strømforbruk. Tar man bort et vindkraftanlegg som er bygget, tar man i prinsippet bort strømproduksjon som kan dekke hele Trondheim kommune, sier Korpås til E24.

Det er i tillegg en rekke industriprosjektet som trenger strøm. Korpås peker på batterifabrikken som planlegges i Orkland kommune, kan sluke like mye strøm, dvs ca 2 TWh i året.

Men spørsmålet er om Fosen-anlegget var lønnsomt i utgangspunktet. En som er i tvil er tidligere fagdirektør og nåværende spesialrådgiver, Torstein Bye i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Med dagens strømpriser er vindkraften lønnsom, men han mener det skyldes krigen i Ukraina.

– [S]amfunnsøkonomisk lønnsomhet kan ikke vurderes ut ifra prisen i enkeltår, det er prisen over hele levetiden som er avgjørende. Det er høyst uklart hvordan kraftprisene vil utvikle seg, sier Bye.

Han synes demonstrasjonene er høyst berettiget og at regjeringen bør stoppe anlegget i utredningsperioden.

– De har jo gitt en ulovlig konsesjon, det vil legge press på raske utredninger og en rask avgjørelse og vil delvis gjenopprette rettstilstanden. Så kan beslutningen om eventuell ny konsesjon eller riving tas i neste omgang avhengig av hva utredningen viser. Det er stor sannsynlighet for at det betyr rivning, men det gjenstår å se, sier Bye til E24.

Les også: Gunnar Stavrum: Vil koste tre millioner per reinsdyr å rive Fosen-vindmøllene

Han tror ikke en eventuell nedbygging i Fosen vil ha stor påvirkning på konsumentene.

– Prisene i sør har i denne perioden i stor grad vært bestemt av utlandet og noen skranker på import. Så betydningen av prisen for Sør-Norge ville antagelig vært marginal, men noe mer import fra utlandet ville antagelig vært konsekvensen. Prisene i Midt-Norge vil antagelig vært noe høyere, men for konsumentene begrenset takket være strømstøtten, sier han.

Men det er ikke Eidem i Tensio enig i. Han mener riving vil kunne få konsekvenser for tempoet for det grønne skiftet i Trøndelag. Bedrifter og industri står allerede i kø for å få kraft til nye satsinger.

– Per i dag er det begrensninger i strømnettet som er den største barrieren for nyetableringer og utvidelser. Gitt forbruksutviklingen vi ser, vil det være behov for betydelig ny kraftproduksjon framover både i Midt-Norge og Norge, sier Eidem.

– Energikommisjonen er veldig tydelig. Vi trenger mer av alt, raskere.

Staten diskriminerer hvite, norske, friske, mannlige og lovlydige arbeidssøkere (+)

mest lest