Meningsmåling viser stor støtte til Drammen-vedtaket

Avatar photo
Publisert 2. april 2024 | 15:22

En ny undersøkelse Norstat har utført for Dagsavisen viser at svært mange er helt enig med drammenserne i at kommunene selv bør få bestemme hvilken nasjonalitet de skal ta imot og bosette.

Til spørsmålet «Mener du at kommuner selv skal kunne bestemme hvilket land de skal motta flyktninger fra, eller bør det bestemmes sentralt av regjering/statlige myndigheter?» svarer folk slik:

  • 34 prosent synes kommunene skal få bestemme selv hvem de vil ta imot.
  • 8 prosent hadde «ingen formening»
  • 7 prosent svarte «vet ikke».
  • 52 prosent mener sentrale myndigheter skal bestemme hvem som skal bosettes hvor i landet.

Drammenspolitiker og innvandringspolitisk talsperson for Frp, Jon Helgheim, sier til Dagsavisen at han er fornøyd med resultatet, og at han synes 34 prosent er et høyt tall.

– Undersøkelsen viser at en av tre nordmenn i undersøkelsen i prinsippet er enige med Frp og de andre borgerlige partiene i Drammen. Så mange Frp-ere fins ikke. Det er ikke bare Frp-ere som mener at kommunene skal få bestemme selv, sier han.

Les også: Drammen er bare en forsmak (+)

Helgheim tolker resultatet i Dagsavisen som at det er betydelig støtte til det omstridte vedtaket i Drammen, som ble omtalt som rasistisk da debatten herjet, ifølge Helgheim.

– Det ble sagt at vi setter mennesker opp mot hverandre, at vil bare vil ha hvite mennesker og folk som ligner på oss selv, og at vi mener noen ikke er integrerbare. Ingenting av dette har vi ment eller sagt. De konstruerte holdninger vi ikke har, og så prøvde de å skyte ned de holdningene etterpå, sier han til Dagsavisen.

Helgheim mener kommunene bør få bestemme selv fordi det er de som vet best hvilke ressurser og hvilken kompetanse de selv har, og dermed hva som passer best til folk med forskjellige nasjonaliteter og ulik bakgrunn.

mest lest