Blinken benekter rolle i Hunter Bidens «russiske desinfo-brev»: – Var ikke min idé

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 2. mai 2023 | 03:35

USAs utenriksminister Antony Blinken nektet for å ha noen rolle i 2020-brevet signert av 51 nåværende og tidligere etterretningsrepresentanter som hadde som mål å diskreditere Hunter Biden-laptopen som del av en russisk desinformasjonskampanje.

– En av de store fordelene med denne jobben er at jeg ikke driver med politikk og ikke engasjerer meg i den. Men når det gjelder det brevet, gjorde jeg ikke det – det var ikke min idé, ba ikke om det, ba ikke om det. Og jeg tror vitnesbyrdet som den tidligere visedirektøren for CIA, Mike Morrell, la frem, bekrefter det, sa Blinken til Fox News.

I oktober 2020, uker før presidentvalget, signerte dusinvis av tidligere nasjonale sikkerhetsrepresentanter på et brev som hevdet at Hunters bærbare datamaskin hadde «alle de klassiske øremerkene til en russisk informasjonsoperasjon».

De tidligere tjenestemennene inkluderte tidligere CIA-direktør John Brennan, tidligere Obama DNI James Clapper, og tidligere CIA-direktør, daværende forsvarsminister Leon Panetta, blant andre.

I forrige måned vitnet tidligere CIA-visedirektør Michael Morrell for justis- og etterretningskomiteene i Representantenes hus, og avslørte at Blinken var «drivkraften» for den offentlige uttalelsen undertegnet i oktober 2020, som antydet at laptopen som tilhørte Hunter Biden var desinformasjon.

Les også: USA: Tverrpolitisk støtte til etterforskning av Hunter Biden

Republikanske lovgivere sa at basert på Morells vitnesbyrd er det «åpenbart» at Biden-kampanjen «spilte en aktiv rolle i opprinnelsen til den offentlige uttalelsen, som hadde den effekt at den bidro til å undertrykke Hunter Biden-historien og forhindret amerikanske statsborgere fra å treffe en fullt informert beslutning under presidentvalget i 2020».

Blinken ble spurt av Hall om han nå aksepterer at laptopen ikke er et tilfelle av russisk desinformasjon.

– Igjen, fra mitt perspektiv driver jeg ikke med politikk. Jeg har mye på agendaen min med de tingene vi nettopp har snakket om, prøver å hjelpe ukrainerne og den russiske aggresjonen mot dem, engasjere seg med allierte og partnere rundt om i verden og håndtere noen av utfordringene fra Kina. Vi har en situasjon nå i Sudan som har opptatt min tid fullt ut. Så det er der fokuset mitt er, svarte Blinken.

Jim Jordan, leder for justiskomiteen i Representantenes hus, R-Ohio, og Mike Turner, leder for etterretningskomiteen i Representantenes hus, sendte i forrige uke Blinken et brev der han ba om informasjon om 2020-brevets begynnelse, så vel som personer han kommuniserte med om utarbeidelsen av det.

Han har frist til 4. mai med å overlevere alle dokumenter og kommunikasjoner.

Les også: Hunter Biden mistenkes for å ha solgt gradert informasjon fra pappa Joe Biden

Twitter tok berømt skritt for å blokkere brukere fra å dele New York Posts Hunter Biden laptop-historie, og hevdet at den var i strid med sin «hacked materials policy» og Facebook begrenset brukernes mulighet til å dele historien på sin plattform.

Facebook-sjef Zuckerburg sa at sosialmediegiganten tok skritt for å begrense historiens distribusjon fordi den hadde mottatt en advarsel fra FBI om å være på utkikk etter «russisk propaganda».

Les også: Zuckerberg avslørte til Joe Rogan at FBI kontaktet Facebook og advarte om «russisk propaganda»

Yoel Roth, Twitters tidligere sjef for tillit og sikkerhet, innrømmet at sensuren av historien var en «feil».

– Vi visste ikke hva vi skulle tro, vi visste ikke hva som var sant, det var røyk – og til slutt for meg nådde det ikke et sted hvor jeg var komfortabel med å fjerne dette innholdet fra Twitter, sa Roth i et intervju med journalisten Kara Swisher i november.

Han hevdet at selv om selskapet var i høy beredskap for å overvåke innhold i tilfelle utenlandske regjeringer forsøkte å blande seg inn i valget, mente han ikke at historien burde ha blitt sensurert.

mest lest