Tonstad uten begrep om kritisk journalistikk 

Avatar photo
Arnt Folgerø
Tidligere journalist
Publisert 2. juni 2024 | 15:51

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Det helt enkle, men ikke fyldestgjørende svaret på hvorfor jeg skriver på det som Per Lars Tonstad kaller ekstreme plattformer, er at hovedstrømsmediene er stengt for meg (og de andre nevnte journalistene i Tonstads innlegg?) Tonstad mener at jeg og mine pensjonerte journalistkolleger har vendt presse-etikken ryggen.

Jeg kan ikke uttale meg på vegne av de andre journalist-pensjonistene, men mitt journalistiske engasjement er forankret i at hovedstrømsjournalistene hver dag, uke etter uke, måned etter måned og år etter år, bryter med den journalistiske grunnregelen at man skal ha med de opplysningene som er nødvendige for å belyse et saksområde eller en sak.

Så å si alt jeg har skrevet de siste 14 årene er blitt gjort med tanke på å kompensere for disse regelbruddene. Det er etter hvert blitt mange saker, ja mange hundre saker fordi Tonstad og hans kolleger i hovedstrømsmediene har gjort journalistikk til en form for intellektuell prostitusjon der de på vegne av etablissementet selger villfarelser og samfunnsindoktrinering til opinionen. I likhet med Tonstad har hans kolleger intet begrep om hva kritisk journalistikk er for noe.

 Så kan man si at også undertegnede bryter med den grunnleggende journalistikk-regelen, fordi jeg ikke sørger for å få etablissementets talsmenn-og –kvinner i tale. Det anser jeg som unødvendig fordi det sørger Tonstad og hans politisk korrekte kolleger for hele tiden. Deres argumenter og uttalelser høres over alt og til alle døgnets tider, og jeg trenger derfor ikke å gjengi hva etablissementet mener om saker og ting. Min jobb er å få fram fakta, uttalelser og meninger som blir fortiet eller som er bannlyst i hovedstrømsmediene, men som er viktig for å forstå de sakene jeg skriver om.

 Jeg vil foreslå at Tonstad bruker sin fete pensjonisttilværelse til å gå igjennom det jeg har skrevet for å finne fakta- eller dokumentariske feil i det jeg har skrevet – der jeg dyrker fremmedhat, forakt for Islam og palestinere, nesegrus beundring for Israel og Donald Trump, latterliggjøring av klimakrise og corona-vaksine og intens EU-motstand og en vanvittig forestilling om at alle globale organisasjoner er skapt og styres av en elite som ønsker en framtid for oss i armod og undertrykkelse.

 Tonstad: Jeg dyrker verken kolleger eller konspirasjoner. Jeg forsøker å drive med kritisk journalistikk i et av de mest meningskonforme landene i verden med en grunnpensjon som er på nivå med minstepensjon, men med en frihet som jeg ikke hadde som aktiv journalist i NTB. Et forsøk på å utøve fri journalistikk (som privatperson) den gangen avferdiget råd fra kolleger til ledelsen om å gi meg sparken.

Slike trusler slipper jeg i dag, men må overlate den journalistiske dagsordenen til Tonstads kolleger, som ikke har et eneste kritisk fiber i kroppen og som raver rundt i Norges journalistiske barnehage og er overbevist om sin egne kritiske evner og funksjoner ved sitere en ”mangefarget bukett av eks-statsråder”. For en vits!    

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Tidligere Dagbladet-journalist radbrekker kollegaer som skriver for Document og iNyheter

mest lest