Aasland tror ikke nordmenn forstår kjernekraft

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 2. september 2023 | 11:37

Meningsmålinger viser at mer enn halvparten av oss er positive til kjernekraft her i landet. Langt flere enn de som vil ha vindkraft. Men olje- og energiminister Terje Aasland mener folk har misforstått.

Ifølge en undersøkelse publisert i februar er 51 prosent er enig i at Norge bør bygge ut kjernekraft. 37 prosent er uenig, mens resten vet ikke.

Fremskrittspartiets velgere er aller mest positive til kjernekraft (73 prosent), tett fulgt av velgerne til Venstre (63 prosent), Høyre (58 prosent), Rødt (52 prosent) og Miljøpartiet De Grønne (49 prosent).

– Mange ser for seg at kjernekraft kan være et bidrag til billig strøm. Men hadde du spurt om man skal satse på lagring av radioaktivt avfall i Norge, tror jeg svaret hadde blitt stikk motsatt, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til Finansavisen.

Han mener debatten har vært «forenklet».

– Vi har hatt en litt forenklet debatt om kjernekraft i forbindelse med den anstrengte kraftsituasjonen. Men de små modulære kjernekraftverkene er ikke tilgjengelige i nær fremtid, og tradisjonelt har det vært høye investeringskostnader på kjernekraft. Samtidig er det forbundet med risiko å håndtere radioaktivt avfall og lagre det på en trygg og god måte, fortsetter han.

Han viser til at dekommisjoneringen av Halden-reaktoren koster 25 mrd. Og ingen vil ha farlig avfall lagret i sitt nærområde.

Han trekker også frem mangel på kompetanse.

– Vi har ikke kompetanse eller industri som kan gå tungt inn og ta store globale markedsandeler på kjernekraft, men det har vi for vindkraft, hevder Aasland (58).

mest lest