Den 30. juli i år kom den danske utenriksministeren Lars Løkke Rasmussen (M) med en kontroversiell kunngjøring på vegne av regjeringen.
Etter at en serie koranbrenninger i Sverige og Danmark hadde skapt stor frustrasjon og sinne i Midtøsten, varslet regjeringen at de ville starte et stort juridisk arbeid for å gjøre koranbrenning ulovlig.
Nå viser det seg at meierigiganten Arla i ukene frem til vedtaket var i nesten daglig kontakt med det danske utenriksdepartementet om den stadig forverrede situasjonen man opplever på markedet i Midtøsten på grunn av koranbrenningene i Norden, skriver avisen Berlingske.
«Veldig imponert over din/Lars’ håndtering av saken. Det blir virkelig satt pris på», skrev sjefen for den danske meierigiganten Arlas virksomhet i Midtøsten og Nord-Afrika i en epost til dansk UD 31. juli. Arla-sjef Kim Villadsen skrev vider at han så «virkelig positivt» på utviklingen.
Både ordlyden og tidspunktet for korrespondansen «hever øyenbrynene blant opposisjonspartier fra begge fløyer i det danske parlamentet,» skriver Berlingske. For eksempel frykter både Enhedslisten og Dansk Folkeparti at hensynet til næringslivet har spilt en rolle i en historisk innskrenkning av ytringsfriheten i Danmark.
Fra toppen av dansk næringsliv har det vært stor oppslutning om regjeringens forbud fra starten:
Bare 15 minutter etter at Lars Løkke Rasmussen hadde luftet den eksplosive ambisjonen om utestengelse, kalte Dansk Industris toppsjef kunngjøring for «fornuftig».
«Det sender et klokt og balansert signal til omverdenen om hva slags samfunn Danmark er. Derfor står dansk næringsliv side om side med regjeringen i denne saken», sa Lars Sandahl Sørensen.
De nye opplysningene om Arlas rolle i de hektiske ukene i sommer fremkommer av en rekke e-poster mellom Arla og Utenriksdepartementet, som Berlingske har fått utlevert.
Den første kontakten fra sjefen for Arlas virksomheter i Midtøsten og Afrika, Kim Villadsen, kom 13. juli – noen uker før regjeringens varsling om et brenningsforbud.
Etter å ha presentert seg skrev han at selskapet fulgte koranbrenningene i Danmark og Sverige tett, og at de nylig har resultert i «sterke reaksjoner» og i «potensielle trusler» i offisielle meldinger fra myndigheter og medier i muslimske land.
Arla fryktet derfor både for sikkerheten til de ansatte og for boikott av deres produkter, sa Kim Villadsen.
«Vi er derfor bekymret for at vi veldig snart kan nå kokepunktet og komme i en ustabil situasjon som lett kan eskalere med potensielt alvorlige konsekvenser for både internasjonale relasjoner og handel,» skrev Kim Villadsen og fortsatte:
«Fra vår side virker risikoen for et potensielt forbud mot danske og svenske produkter mer og mer sannsynlig.»
En rekke andre toppledere i Arla var også en del av kontakten med UD. Det ble også avholdt flere møter hvor ulike representanter fra Arla deltok, og samtidig deltok også bransjeorganisasjonen Dansk Industri i flere møter med Utenriksdepartementet for å bli orientert om situasjonen i de muslimske landene.
I sin første e-post fra 13. juli advarte Kim Villadsen også om at situasjonen kan få «betydelige konsekvenser» for Arlas virksomheter i Midtøsten og Nord-Afrika, en «kjerneregion» for Arla.
Han refererte også til «historiske forstyrrelser i Midtøsten som et resultat av opplevde provokasjoner».
Under Muhammed-krisen i 2005-2006 var Arla et av de danske selskapene som ble hardest rammet av boikott fra muslimske land.
Ifølge Danmarks Statistik kostet krisen 1,7 milliarder danske kroner i tapt dansk eksport, og basert på Arlas egne forklaringer tapte meierigiganten minst 400 millioner danske kroner.
I dag har Arla en årlig omsetning på nesten 1.000 millioner euro og 2.300 ansatte i Midtøsten og Nord-Afrika, som meierigiganten har satset stort på det siste året.
Enhedslists alsperson på utenrikssaker, Trine Pertou Mach, kaller det «helt feil at danske spilleregler for vår rettsstat og ytringsfrihet må defineres av hva selskaper presser regjeringen til å gjøre».
– Det understreker at dette aldri har handlet om hensynet til religiøse minoriteter i Danmark, men er både et knefall for regimer utenfor landets grenser, og åpenbart også sterke danske næringsinteresser, sier hun.
INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL
Midtøsten i Norden