Pensjonister søker om nødbolig hos Nav: – Uttrykk for en endring i samfunnet

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 2. oktober 2023 | 00:23

Nav Tromsø slår alarm om en ny tendens. Eldre mennesker, som aldri har trengt hjelp av Nav-hjelp før, tar kontakt for å få akutt tak over hodet.

– Det som overrasker oss nå er at det er nye grupper som banker på døra vår og ber om hjelp til å få tak over hodet. Det er særlig én gruppe vi ikke har sett før, og det er eldre mennesker, sier Nav-leder Geir Jakobsen til iTromsø.

Det er ikke bare i Tromsø de merker det. Også i andre store byer skjer det samme, skriver E24.

– Jeg tenker det er et uttrykk for en endring i samfunnet i Tromsø som speiler den ganske desperate situasjonen i forhold til bolig og kostnader, sier Jakobsen.

Mange i nye gruppen som henvender seg er minstepensjonister..

– Det er eldre mennesker som har leid bolig, men som har blitt sagt opp fordi de ikke kunne betjene bokostnadene. Vanligvis handler det om at levekostnadene i en by som Tromsø blir for høye, sier Nav-lederen.

Mange av de som henvender seg har leid bolig og klarer ikke lenger å betale. Dermed er de kastet ut. De kan ha bodd lenge på samme sted og vet ikke hvordan de skal gå frem for å finne nytt sted. Det meste foregår nå på digitale plattformer, som FINN.

Da blir Nav stedet de må henvende seg.

– Dette er en vanskelig situasjon å stå i. Det skaper en uforutsigbarhet og en utrygghet. Man må flytte fra et kjent og forutsigbart nærmiljø til en kortsiktig bosituasjon. Man vet ikke hvordan fremtiden blir når det gjelder noe så viktig som å ha en plass å bo, sier Jakobsen.

mest lest