Så mye har Ruter tapt på billettkontroller

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 2. oktober 2023 | 08:43

Ruter har tapt hele 36,9 millioner kroner på billettkontroller.

Det skriver Avisa Oslo.

Til og med august har Ruter samlet inn 61,1 millioner kroner via gebyrer. Samtidig har de brukt 98 millioner kroner på billettkontroller, ifølge avisen.

Selskapet har dermed gått 36,9 millioner kroner i minus fra januar til august. I hele 2022 var totalsummen på 25,5 millioner minus. Da samlet selskapet inn 98,3 millioner kroner via gebyrer.

Kommunikasjonssjef i Ruter, Cathrine Myhren-Haugen, forteller til avisen at Ruters undersøkelser viser at cirka én av ti ikke betaler for reisen sin. Dette innebærer cirka 250 millioner i tapte billettinntekter.

– Billettkontrollene bidrar til at kollektivtrafikken får disse inntektene. Billettkontrollen i seg selv går ikke med overskudd dersom vi regner gebyrene alene som inntekter av kontroll, men har en preventiv effekt, og det er den viktigste effekten. Billettkontrollen er en del av det å sikre alle billettinntektene våre, i underkant av fem milliarder for 2023. Det blir derfor feil å se billettkontrollkostnadene opp mot bare gebyrinntektene på selve billettkontrollen, sier Myhren-Haugen.

Før 1. oktober kunne man enten betale 950 kroner på stedet eller 1150 kroner i etterkant dersom man ble tatt i kontroll. Fra og med 1. oktober har gebyrene økt til henholdsvis 1200 og 1470 kroner.

mest lest