Prins Williams 83-årige gudmor spurte hvor svart person «egentlig kom fra»: Ble fratatt ærestittel

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 2. desember 2022 | 20:19

Saken fra England nådde også NRK Dagsrevyen og sosiale medier i Norge. Det er den 83 år gamle gudmoren til prins William, Lady Susan Hussay, som nå har mistet tittelen og blir omtalt som «rasist».

Hendelsen skal ha skjedd tirsdag denne uken under en mottakelse i Buckingham Palace.

Lady Susan Hussey, en av Queen Consort Camillas nærmeste medhjelpere, sluttet etter at hun angivelig nektet å tro at en svart forkjemper for vold mot familier av karibisk og afrikansk opphav var britisk og spurte henne: «Hvilken del av Afrika kommer du fra?»

Ngozi Fulani, direktør for veldedighetsorganisasjonen Sistah Space i Øst-London, gikk ut på Twitter med hendelsen, som deretter nådde medie, skriver Daily Mail.

Hun har også lagt ut en gjennomgang av samtalen slik hun husker den.

Artikkelen fortsetter.

«Det var langvarig rasisme. Det var som et avhør. Dette var ikke bare noen få sekunder, det gikk over flere minutter. Det føltes, som tre svarte kvinner, at vi var inntrengere, at vi ikke var velkomne eller akseptert som britiske,» sier hun.

Lady Susan Hussey skal ha spurt gjentatte ganger hvor Fulani egentlig kom fra selv om hun insisterte på at hun var britisk og ikke noe annet. Det påfallende er, skriver Brendan O’Neill i The Spectator at Fulani jo nettopp er svart og selv leder en organisasjon som hjelper kvinner av karibisk og afrikansk opphav som blir utsatt for vold hjemme.

O’Neill mener Hussay nok var klønete og manglet litt følsomhet overfor mennesker som mener det er en form for «mikroaggresjon» å bli spurt om hvor du kommer fra, men å trekke den slutning at det var uttrykk for rasisme, er han sterkt kritisk til.

Hun er en 83 år gammel overklassekvinne uten sosiale antenner for den almenne kulturutviklingen, men neppe en rasist.

En talsmann for prins William sa imidlertid: «Vi tar denne hendelsen ekstremt alvorlig og har undersøkt umiddelbart for å finne alle detaljene. I dette tilfellet er det kommet uakseptable og dypt beklagelige kommentarer. Vi har kontaktet Ngozi Fulani om denne saken, og inviterer henne til å diskutere alle aspekter av opplevelsen hennes personlig hvis hun ønsker det.»

Og mere:

«I mellomtiden vil den berørte personen uttrykke sin dype unnskyldning for skaden som er forårsaket, og har fratrådt fra sin æresrolle med umiddelbar virkning. Alle medlemmer av husholdningen blir minnet om mangfolds- og inkluderingspolitikken som de er pålagt å opprettholde til enhver tid.»

– Er dette takken etter 62 års tjeneste, skriver O’Neill. – Skal ikke tvilen komme deg til gode?

Reagerer

Også på NRK ble saken omtalt torsdag kveld. Det fikk samfunnsdebattant Simen Sandelien til å reagere.

– Hva er årsaken til at NRK Dagsrevyen mener det er en verdensnyhet at noen i et annet land spurte noen andre på tomannshånd om «hvor de egentlig kommer fra»? skriver Sandelien og fortsetter:

– Hva er årsaken til at de mest ytterliggående identitetspolitikerne nå har fått medhold i at et slikt spørsmål alltid skal fortolkes som rasistisk? Det er helt absurd. Å spørre et annet menneske om hvor de egentlig kommer fra er et oppriktig tegn på at man har interesse for det mennesket.

Artikkelen fortsetter.

Sandelien får stort sett full støtte for sitt syn i eget kommentarfelt,

– NRK og deres likesinnede benytter enhver anledning til å koke rasismesuppe basert på noe som wokeismen kan tolke i retning av en spiker, skriver en.

– I Afrika blir jeg stadig vekk tatt i håret og spurt hvor jeg kommer fra. (Mange har aldri sett tynt, pistrete, helt hvitt hår før.) Bare vennlig ment, og et utgangspunkt for en hyggelig samtale, skriver en annen.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Forskere: – Verden blir ikke ubeboelig av klimaendringene

mest lest