Dyrevernere har lånt ut millioner til folk som har gjeldsproblemer

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 2. desember 2023 | 12:16

Dyrebeskyttelsen Bergen har tilbudt kortsiktige lån til enkeltpersoner som ikke kvalifiserer for lån i vanlige banker på grunn av betalingsanmerkninger og gjeldsproblemer.

Det skriver E24.

Økonomiavisen har avslørt at dyrevernsorganisasjonen har engasjert seg i utlån av penger i det uformelle markedet siden 2013, der enkeltpersoner låner penger av hverandre utenfor det regulerte banksystemet. Renten på lånene har i hovedsak vært 13 prosent, ifølge dokumenter fra Stiftelsestilsynet.

Ifølge avisen skal de fleste lånene ha vært på mellom 600.000 og 800.000 kroner.

Den over 150 år gamle organisasjonen som blant annet driver med omplassering av hjemløse katter og kaniner, har ikke besvart E24 sine henvendelser angående antallet lån de har gitt totalt, den totale utlånsbeløpet eller størrelsen på renteinntektene fra utlånsaktivitetene. Regnskapene viser imidlertid renteinntekter på 3,8 millioner kroner siden 2013.

– Vi ser ingen grunn til å gå inn på dette, skriver Liv Margrethe Sandal, styreleder for Foreningen Dyrebeskyttelsen Bergen, i en e-post til E24.

Sandal forteller til avisen at utlånene har vært en «grei løsning» for dyrevernsorganisasjonen for å beskytte oppsparte midler mot inflasjon.

– Vi fikk god avkastning. Har ikke tapt ett øre. Og har på veien hjulpet privatpersoner i økonomiske problemer med å komme på beina igjen.

Dyrebeskyttelsen Bergen er ikke en del av den landsdekkende organisasjonen Dyrebeskyttelsen Norge.

mest lest