Lysglimt ser frem til rettssaken: – Det blir en dag der jeg får fortalt min historie

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 2. desember 2023 | 14:04

Onsdag kunne iNyheter rapportere at politiet hadde tatt ut tiltale mot Hans Jørgen Lysglimt Johansen (52), leder av partiet «Alliansen». I det påfølgende intervjuet snakker han ut om sin «rolle» som «Lysglimt» og hvordan han ser frem rettssaken.

Tiltalen omfatter blant annet grovt Nav-bedrageri, flere brudd på hatytringsparagraf 185, hensynsløs atferd (§ 266), forsikringsbedrageri, og uriktig forklaring.

Les også: Omfattende tiltale tatt ut mot Hans Jørgen Lysglimt Johansen

En opprinnelig siktelse for oppfordring til straffbar handling (§ 183) ble frafalt der han på en video angivelig «oppfordret til å blokkere og hindre lovlig ferdsel til lokaler hvor det ble foretatt vaksinering av skolebarn, skadeverk på lokalene og bruk av vold mot personer dersom det var nødvendig for å få stoppet vaksineringen.»

Det at Alliansen stilte seg opp utenfor skoler, kaller Lysglimt Johansen sitt «stolteste øyeblikk» i det han mener de bidro til at tusenvis av barn ikke vaksinerte seg.

Hoveddelen av tiltalen dreier seg om ytringer Lysglimt Johansen ifølge politiet skal ha kommet på sosiale medier, i hovedsak på Twitter (nå X) i perioden november 2018 til mars 2019. Og noen senere ytringer på bitchute og TikTok.

Tiltalepunktet om grovt bedrageri handler om urettmessig mottak av dagpenger på kr. 665.000 fra 2017 til 2019.

iNyheter snakker med Lysglimt Johansen over telefon. Han befinner seg i en «hule» på Gran Canaria, sier han.

Det er en alvorlig tiltale. Hvordan har du det nå?

– Jeg har det veldig bra. Jeg har visst at det ligger i kortene en god stund, sier han om tiltalen.

Han hevder å ha visst fra «begynnelsen» at det hadde konsekvenser å utfordre systemet slik han har gjort.

– Jeg må gjøre min del av arbeidet. Jeg forpliktet til å føre kampen på vegne av de som har stemt på meg, sier han.

iNyheter vender Hans Jørgen Lysglimt Johansens oppmerksomhet tilbake til tiden da han var mest kjent som en libertarianer og promotør av østerrisk økonomisk teori. Altså før han ble kjent som Trump-supporter og partistifter av Alliansen.

– Det har vært en reise. Jeg er et helt annet sted nå, sier han.

Han beskriver det han kaller en «endringsprosess» og hvor han ga «slipp på det gamle og ga seg hen til det nye.»

Da libertarianeren Ron Paul trakk seg fra presidentkampen i USA i 2012 ble Lysglimt Johansen «dypt skuffet». Han mistet troen på at libertarianisme (en liten stat, mye personlig frihet) kunne vinne frem.

– Da havnet jeg i en prosess hvor det ikke var gøy lenger. Det viste seg å være en utopi. Folk var ikke lenger mottakelige for budskapet.

Libertarianismen er i utgangspunkt for åpne grenser og fri innvandring. Men forutsetningen er en liten stat og intet velferdssystem. Folk må klare seg selv. Men gjør de det, bør de kunne bosette seg hvor som helst.

– Det var de åpne grensene og folkevandringene i 2015 som snudde meg, sier Lysglimt Johansen. Han forteller at han hadde studert på universitetet i Lund i Sverige. Han beskriver det svenske systemet som «vanvittig».

Og så fikk han selv barn. Det var skjellsettende.

– Når man får barn, endrer perspektivet seg. Da innser man at man trenger et samfunn som er trygt og godt å vokse opp i. Og det er ikke et samfunn som er åpent for masseinnvandring.

Går inn i en rolle

Omtrent samtidig som en stor strøm av migranter er på vei inn i Europa i 2015, tar en amerikansk forretningsmann heisen ned Trump Tower og erklærer sitt kandidatur.

Det skal få enorme konsekvenser for den nå tiltalte 52-åringen i Norge.

– Jeg er i en prosess når Donald Trump kommer på arenaen, sier han. Han synes det Trump sier er fornuftig. La oss bygge en mur!

Lysglimt Johansen sier han går ut på Twitter og støtter Trump allerede fra august 2015. Han er en av ytterst få i Norge med en viss gjenkjennelseseffekt som gjør det.

Han beskriver deretter hvordan han får en «rolle som Trump-supporter i offentligheten».

– Jeg har noe fandenivoldsk i meg. Media vil ha en Trump-supporter fullt og helt. Jeg trer inn i den rollen.

Så vinner Trump i november 2016. Lysglimt Johansen er plutselig «overalt» i mediene. Kommenterer live på NRK.

– I november 2016 kastes jeg inn i en rolle, sier han. Og den medierollen som helhjertet Trump-supporter bringer ham inn miljøene som tidligere har jobbet med et nytt parti, som skulle hete Alliansen.

Navn, logoer og reklamemateriell var allerede trykket opp av Mikkel Dobloug, han frakter alt dette til Hans Jørgen Lysglimt Johansen, som har fått 500.000 kroner fra noen andre som ville stifte et parti. Pengene kom fra Dan Odfjell som er bosatt i Chile.

Det er på grunn av medierollene som Trump-tilhenger at disse miljøene i det hele tatt blir klar over Lysglimt Johansen.

– De så nok på meg som en libertarianer. Og de visste nok ikke hva de fikk, og ville nok ikke støttet meg hvis de visste, sier han i dag.

Er du medieskapt?

– Ja, absolutt. Lysglimt har blitt en karakter. Det er en rolle, Lysglimt er ikke meg, sier han.

– Det er et artistnavn på godt og vondt. Jeg spør meg om det er meg, eller om det er den karakteren som er skapt som nå skal for retten.

Han het opprinnelig bare Hans Jørgen Johansen. På slutten av 1990-tallet tok han i tillegg navnet Lysglimt, som var navnet på en båt hans bestefar seilte med.

– Det var 17 stykker i Norge som het Hans Jørgen Johansen. Jeg måtte skille meg ut. Det krevde internettalderen.

«Lysglimt» blir dermed nesten som en tredjeperson for ham. Og det er slik han ofte omtaler seg. Som om Lysglimt er løsrevet fra ham selv.

– Så blir det Alliansen. Den lever sin egen prosess, sier han.

Alliansen-leder Hans Lysglimt Johansen under lansering i 2016. Foto: Heiko Junge / NTB

En rekke mennesker blir med og maktkamper og renkespill begynner. Han sier den prosessen har radikalisert både ham selv og partiet.

Igjen er det som en «rolle» han sier han tar. Hans fandenivoldske karakter gjør at han tar den «helt ut». Alliansen skal bli kompromissløs og aldri la seg kue. Han skal si det han mener situasjonen og rollen krever.

– Man blir demonisert som høyreekstrem. Jeg trer inn i rollen som jeg er demonisert som, sier han i dag.

– Det å bli demonisert er noe makten bruker mot de som opponerer for å stilne dem. Og det virker med de fleste. Men jeg har gått motsatt vei og hardnet til, blitt mer ekstrem og kompromissløs, sier han

Han sier mange har falt av fra Alliansen underveis. Dermed har de blitt sittende igjen med en hard kjerne. «De er tøffe som bare det,» sier han om partiets støttespillere som er igjen.

Lysglimt Johansen og partiet fikk en ny «boost» under Covid-pandemien. Da fikk de kontakt med nye miljøer.

Vaksineringsprogrammet og Covid-saken åpnet øynene mine, sier han. «Dette er sinnssykt. Systemet er sinnssykt. Her må man snu seg mot systemet.»

– Jeg gikk «all inn». Det er vårt stolteste øyeblikk så langt. Vi bidro til at tusenvis av barn ikke ble vaksinert, hevder han.

Hva vil du at «Lysglimt» skal oppnå?

Han sier målet nesten er «esoterisk». Navnet Lysglimt er ikke tilfeldig. For ham det betyr «Lys, opplysning, sannhet. Noe romantisk, noe positivt,» sier han.

– Det skjer noe med meg da jeg tar det navnet.

Er du troende?

– Jeg er i høyeste grad troende. Innenfor det fysiske, materielle er det dimensjoner av noe åndelig som styrer alt. Det er åpenbart samtidig som vi fornekter det.

Han sier han nå er «nesten i sjokk over hvor naiv jeg selv var.»

– Det som appellerer til meg er det gamle norrøne. Jeg prøver på finne dit vår religion har overlevd, det vil si India. Jeg er involvert i Hare Krishna. Men også i en annen bevegelse, sier han

Det er noe han kaller Sanatana Dharma, en tradisjon som er bevart i India.

– Vi i det norrøne har mistet noe med kristningen av Norge, sier han.

Han sier de er flere i Norge som er inspirert av dette, men at det ikke er noe fast organisert miljø,

– Vi er søkende sjeler hver for oss, sier han. Men samtidig omtaler han Varg Vikernes som en foregangsmann.  

Vikernes ble dønt for kirkebranner og drap på 1990-tallet. Det tar Lysglimt Johansen av stand fra.

– Men han har gått foran. All ære til ham. Han har skrevet gode bøker og laget fantastisk musikk, sier Lysglimt Johansen om Vikernes.

Når ble du opptatt av dette?

– Det har vært der lenge, sier han, opptattheten av historierevisjonisme.

Det er derfra kritikken mot den jødisk-kristne tradisjon også kommer fra.

Hans Jørgen Lysglimt Johansen på Gran Canaria. Foto: Privat

Den «jødisk-kristne tradisjon lyver til oss om vår historie,» hevder Lysglimt Johansen. Og da «mener han ikke bare påstandene om at verden er 6000 år gammel».

Hvorfor er du så opptatt av jødenes rolle?

– Det kompliserte forholdet vi har til det jødiske betyr mye for samfunnet. Kristendommen springer ut av jødedommen, sier han.

Han er kritisk til både det kristne og det jødiske.

Men han hevder videre at det er «rollen» og «demoniseringen» som har radikalisert hans syn på jødenes rolle. Han har «omfavnet» rollen som antisemitt.

– Når man blir kalt antisemitt og Holocaust-fornekter vil de aller fleste bøye hodet. Jeg er skrudd sammen slik at jeg har valgt å gå i konfrontasjon. Og da fanger bordet, sier han.

Store deler av tiltalen om brudd på hatytringsparagraf 185 handler om uttalelser om jødene.

– Jødene interesserer meg egentlig ikke så mye, det er litt perifert, Men det løftes opp i offentligheten og blir min rolle.

Han sier mange av de libertarianske tenkerne som han tidligere var inspirert av var jøder, som Ludvig von Mises, Friedrich Hayek, Ayn Rand, Milton Friedman

– Den libertarianske tradisjon har som logisk prinsipp at det skal være åpne grenser. Det er jeg nå imot, sier han og mener den libertarianske tradisjonen er formet av jødisk tenkning.

Men det er ikke bare hatytringer Lysglimt Johansen nå står tiltalt for. Det er også et punkt om grovt bedrageri.

Stridens kjerne står om han hadde inntekt i 2016 som kunne danne grunnlag for dagpenger, som han fikk fra 2017-19.

Lysglimt Johansen drev to investeringsselskaper i 2016, fra disse tok han ut lønn, sier han selv. Men han innrømmer å «har rotet det til» med dokumentasjon. Det ble ikke kjørt lønn slik det skulle.

Påtalemyndighetene og Nav mener han urettmessig har mottatt over 600.000 kroner i dagpenger. Lysglimt Johansen selv mener skattemyndighetene har stadfestet at han tok ut noe lønn og skattet av det, og at det dermed er snakk om at beløpet skal avkortes snarer enn inndras fullstendig og regnes som en villet straffbar handling.

Han sier han ser fram til å få det behandlet i retten.

Ser du frem til rettssaken?

– Jeg ser veldig frem til dette. Det blir en dag der jeg får fortalt min historie. Vi vil innkalle vitner for å snakke om disse tingene, blant annet Ervin Kohn.

Lysglimt Johansen sier han ikke har tenkt til å endre kurs. Han sier det er «interessant å gå i konfrontasjon. Å utforske hva som er sant og ikke sant.»

– Det rebelske, sannhetssøkende tiltrekker meg.

Det er ikke fastsatt noen dato for rettssaken, men det er anslått at den kommer før sommeren neste år.

«Lysglimt» sier han håper så mange som mulig kommer for å overvære rettssaken.

Fakta:

Ytringene Hans Jørgen Lysglimt Johansen er tiltalt for retter seg i stor grad mot jøder, mange er mot daværende nestleder i Antirasistisk Senter, Ervin Kohn. Kohn er jødisk og også forstander i Det mosaiske trossamfund (DMT). Mot Kohn er også Lysglimt Johansen tiltalt for hensynsløs atferd (§ 266).

Men det er også tatt ut tiltale for ytringer rettet mot «muslimer og arabere» samt mot «homofile».

Blant uttalelser han er tiltalt for er blant annet disse (hentet fra tiltalen):

«De har en selvsikkerhet nå. En chutzpah uten like, nå skal de ta hjem seieren. Europa skal bli et araberland og negerland som de enkelt kan styre opp»

 og «Klarer jødene å gjøre det multikuturelle kulturmarxistiske umulig å snu masseinnvandringen, eller klarer vi å få opp en ekte høyreside raskt nok til å slå svineriet tilbake»

Politiet mener slike uttalelser bidrar til «å fremme hat og/eller forfølgelse av den jødiske folkegruppe».

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

Finansmann dømt for hatefulle ytringer

mest lest