G20-møte: Kina sluttet seg til Russland

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 3. mars 2023 | 06:19

Kina sluttet seg til Russland i å nekte å støtte et krav om at Moskva skulle stanse krigen.

De to var de eneste landene på samlingen av G20-utenriksministrene torsdag i New Delhi som ikke ble enige om en uttalelse som krever Russlands «fullstendige og betingelsesløse tilbaketrekning fra Ukrainas territorium».

Indias utenriksminister Subrahmanyam Jaishankar sa at det var «avvik» som ikke kunne forenes, da «ulike partier hadde forskjellige synspunkter».

Han la til at medlemmer av G20, en gruppe av verdens største økonomier, var enige om de fleste spørsmål som involverer bekymringene til mindre utviklede land «som å styrke multilateralisme, fremme mat- og energisikkerhet, klimaendringer, kjønnsspørsmål og antiterrorisme».

Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock, som satt overfor sin russiske motpart Sergej Lavrov, brukte G20-møtet til å tale til den mangeårige diplomaten.

– Mister Lavrov, stopp denne krigen, Slutt å bryte vår internasjonale orden, Stopp bombingen av ukrainske byer og sivile, sa hun, ifølge Aljazeera.

Lavrov slo tilbake i sin tale og anklaget vestlige stater for hykleri fordi de hadde «pumpet Ukraina fullt av våpen» i årevis.

Ifølge bemerkninger utgitt av det amerikanske utenriksdepartementet tilbrakte USAs utenriksminister Antony Blinken mye av sin tid i den indiske hovedstaden for å beskrive Washingtons innsats for å styrke energi- og matsikkerheten. Han fortalte også møtet poengtert at Russlands krig med Ukraina ikke kunne stå uimotsagt.

– Dessverre har dette møtet igjen blitt skjemmet av Russlands uprovoserte og uberettigede krig mot Ukraina, bevisst ødeleggelseskampanje mot sivile mål og angrepet på kjerneprinsippene i FN-pakten, sa Blinken.

Bakhmut brenner: – Det er fullstendig blodbad – de gir faen

mest lest