Viktor Orban: Det finnes ingen vei ut av krigen i Ukraina, og dette lammer europeisk politikk

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 3. mars 2024 | 18:47

Å komme frem til en løsning på konflikten i Ukraina viser seg å være umulig, noe som fører til en fastlåst politisk tilstand i Europa, uttalte Ungarns statsminister Viktor Orbán i Antalya. Deltakelsen hans på Antalya Diplomatisk Forum (ADF) kom etter en invitasjon fra Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, melder News.ro rapportert av MTI.

 Statsministeren mener det viktigste spørsmålet er å avgjøre hvem tiden favoriserer, da dette anses som det mest sentrale.

«Om vi går ut fra at tiden jobber til fordel for ukrainerne og Vesten, og at videreføring av krigen kan lede til militær seier for Ukraina, er det lurt å fortsette kampen. Men hvis vi tror at tiden jobber til fordel for Russland, og at videreføring av krigen vil føre til russisk seier, er det bedre å avslutte nå. Personlig mener jeg det sistnevnte,» forklarer Viktor Orbán.

«Vi har problemer siden flere land, med Ungarn som unntak, fra krigens start har omtalt den som «vår krig». Hvis dette virkelig er vår krig, og fienden er sterkere og okkuperer områder, står vi overfor et tap. Det er svært utfordrende å forklare hvordan vi skal handle og finne en løsning hvis vi taper,» fortsetter Orbán.

Ungarns leder nevner også at han ofte blir kalt Putins undersått, en slags trojansk hest.

«Til dem som kaller meg dette, anbefaler jeg psykoterapi. Dette er ikke et spørsmål om politisk debatt,» sier Viktor Orbán.

Han uttrykker at hans syn på krigen i Ukraina ikke ses gjennom Putins eller Ukrainas øyne, men gjennom ungarske.

«Det er mitt ansvar å representere mitt land og mitt folk, og jeg vet hva som er best for ungarerne. Hvis det er til vårt beste, støtter jeg det, og hvis ikke, motsetter jeg meg det. Så enkelt er det,» sier statsministeren.

Viktor Orbán understreker også situasjonen for ungarerne i Subkarpatia i Ukraina, et folk som har levd der i tusen år og nå blir rekruttert til den ukrainske hæren.

Når det gjelder Ungarns framtid i EU, svarer Viktor Orbán bekreftende: «Selvfølgelig», og legger til at «en ungarer er også en europeer».

«Ungarn vil alltid ha en unik geopolitisk posisjon i EU,» sier den ungarske politikeren. Han nevner at Ungarn er medlem av Det tyrkiske rådet fordi landet er den eneste nasjonen fra Øst-Europa som er stolt av dette.

Statsministeren uttrykker ønske om å forbli i EU, men håper at den konservative fløyen vil oppnå flertall.

Viktor Orbán bekrefter at han snart skal møte USAs tidligere president Donald Trump i Florida, en person han har stor respekt for. Han mener at dersom Trump hadde vært president da krigen startet, ville ikke krigen i Ukraina ha skjedd, og den eneste virkelige sjansen for fred er hans gjenvalg. 

Til slutt nevner den ungarske statsministeren at en av Ungarns hovedprioriteringer vil være å utvide Balkan, og at europeisk konkurranseevne vil få spesiell oppmerksomhet i andre halvdel av 2024, når Ungarn har presidentskapet i Rådet for Den europeiske union.

mest lest