Snøkaos i Sør-Sverige: Verste siden 1995

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 3. april 2024 | 09:33

Milelange køer, mange ulykker og kraftig snøfall har preget Sør-Sverige det siste døgnet. Snøværet har tatt bilistene på sengen.

På E4 ved Vättern – midt mellom Göteborg og Stockholm – har trafikken stått bom fast siden klokken 17 tirsdag ettermiddag.

Klokken 01 natt til onsdag var køen nesten tre mil lang.

– Spørsmålet er hvorfor folk begir seg ut på veien med sommerdekk når det sendes ut oransje farevarsel, sier Bengt Olsson i svenske Trafikverket til TV 4.

– Jeg har ikke vært med på et så omfattende snøvær siden 1995, sier Göran Melin, assisterende redningssjef i redningstjenesten i Jönköping til Aftonbladet.

Onsdag morgen fortsetter kaoset. Flere brøytebiler sitter fast i køen. Det brukes beltebiler og firehjulinger for å få løs folk og kjøretøy.

Folk er også misfornøyd med hjelpen de får, skriver Dagens Nyheter. Mange har måttet overnatte i bilene sine.

Samtidig er det rekordkaldt i Nord-Sverige

Et klart kaldt vær har ført med seg en rekordkald natt helt i nord i Sverige.

I Gielas er det målt 32,3 minusgrader – den laveste apriltemperaturen i Västerbottens län siden 1955. I Lapplandsfjellene ved Nikkaluokta ble det målt totalt 33,7 minusgrader samtidig – rekord for hele landet.

– Det er den laveste apriltemperaturen på stasjonen siden 1955, men også den laveste i april i hele Sverige siden 1991, sier Erik Höjgård-Olsen, meteorolog ved SMHI.

Årsaken bak den ekstreme kulden er mangelen på skyer, som ellers fungerer som et teppe for klodens varmestråling. På en skyfri natt forsvinner i stedet varmen ut i verdensrommet, noe som resulterer i klart og kaldt vær, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

mest lest