Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.
Det blir rett og slett for mye å måtte forholde seg til på en gang. Kloakkrenseanlegget i Knarvik, 420KV linjen gjennom Alver, og nå barnehage og skolebruksplan.
Topper vi dette så var saken tidligere oppe angënde kjernekraftverk i Alver kommune. Alle sakene drukner i hverandre, ingen innbyggere klarer å holde oversikt over alt som skjer.
Innsparingene som må gjøres i Alver om ikke kommunen skal havne under statlig styre, ROBEK vil påvirke alle. Austrheim var det nylig og er på vei ut av hengemyren det medførte. Da er det ikke lenger mulighet til å velge eller kjempe for sin skole eller barnehage. Da er det «vann og brød» til kommunen sin økonomi er på beina igjen. Alle utgifter blir skåret til beinet for å komme gjennom den økonomiske krisen vi står i.
Mange ser ikke ut til å ta inn over seg det som er fakta i saken.
Allikevel ser det ut som den ene saken som kan redde økonomien for kommunen på lang sikt ikke blir tatt på alvor og blir neglisjert av våre politikere, med få unntak.
Austrheim kommune har allerede tildelt tomt til kjernekraft og fått med seg DL Energy som vil bygge på tomten som ligger nært til Mongstad. Hadde Alver kommune vært litt raskere til å lande en beslutning, kunne vi vært med på denne satsingen og tildelt tomt der begge kommunene kunne høstet utbytte av en slik satsing i våre kommuner. Det fremtidige potensiale er enormt for begge kommunene. Selv Vestlandsrevyen var på plass og fikk dette med seg.
Det er klart en lang vei å gå før kjernekraft kan bli aktuelt for Mongstad, men enn så lenge ønskes det kunnskap velkommen. For om ikke politikerne i vår og andre kommune og landet som helhet tar avgjørelser som er basert på kunnskap men følelser så vil ikke det bli en faktabasert debatt.
Det blir nå søkt om 5 SMR på en egnet tomt i øygarden ved Kollsnes.
Hvorfor skal Alver kommune ikke gjøre det samme? Vi har alt å tjene på det.
KrF foreslår utvalg som skal legge til rette for kjernekraft i Norge.
«Vi har behov for store mengder kraft, og bør ta alle kraftformer i bruk,» sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Jonny Hesthammer adm.dir i Norsk Kjernekraft
skriver «Ikke et utvalg som skal vurdere OM vi skal ha kjernekraft, men et utvalg som skal TILRETTELEGGE for kjernekraft. Det er en veldig viktig forskjell. En utredning OM vi skal ha kjernekraft ville blitt litt som debatten OM vi skulle ha fargefjernsyn i Norge på slutten av 1960-tallet. Først i 1972 innførte NRK farge-tv – som siste land i Europa.»
Om jeg skal tørre meg ut på en visjon for kjernekraft på Mongstad, så er det 5 SMR a 300 MW. Det ville produsere 12 – 13 terrawatt timer med strøm i året. Det er ca 8,5 % av Norges totale strømproduksjon pr 2023. Vi hadde blitt en energigigant av dimensjoner. Kommunene Austrheim og Alver kunne startet sitt eget strømselskap og solgt strøm til innbyggere til kostpris på 30- 50 øre kwt. Invitert bedrifter til gunstige strøm avtaler. Alt hadde endt opp med et smil i kommunekassen og for folket.
Jeg klarer bare ikke se baksiden av dette enn så mye jeg har lest meg opp på tematikken.
Klart lagring av avfallet er en faktor vi må nøye vurdere underveis og sørge for den er godt forsikret og internasjonalt godkjent. Vi – Norge er i dag en av de ledende nasjoner på kunnskap om kjernekraft. Det er Norge som fikk i oppdrag å lede undersøkelses kommisjon i feltet ang reaktorulykkene som har skjedd i Ukraina nå under krigen. Vi hadde aldri fått den rollen om ikke vi innehar den kunnskapen som trengs.
Så å påstå vi ikke kjenner til kjernekraft og har kunnskap er et dødfødt spor ingen bør forfølge. Klart drift og vedlikehold trenger vi ekspertise på men det er 10 år frem. Lagringen kan vi fint ordne som Halden har sagt seg villig til å utrede, det er snakk om et lager 500 meter under bakken i solid fjell.
Håvard Kristiansen, operasjonsdirektør i Norsk Kjernekraft AS har skrevet en kronikk i Teknisk ukeblad som omhandler dette.
Gevinstene og de positive delene med kjernekraft er uomtvistelig mange. Fjernvarme som kan øke det økonomiske aspektet ved et slikt anlegg er enorme i tillegg til strømmen det produserer.
Green Spot Mongstad er et visjonær og fremtidsrettet foretak som lever grunnet etterspørselen på rensing av CO2 og er et million foretak for grønn teknologi. Er det da realisme i kjernekraft eller er det en visjon? Det gjenstår for våre etterkommere å bedømme om vi valgte rett. 5 vindturbiner på 190 meter opp til navet inne på Mongstad base er et senario de har jobbet for. Det vil være synlig i mils omkrets. Vil vi virkelig ha dette i vår kommune?
Burde vi ikke da heller satset på kjernekraft som kunne forsynt kommunene i en mannsalder med rein energi. Ja, med oppgraderinger mulig 80- 100 år så vi etterlot våre barn og barnebarn en kommune som hadde et solid økonomisk fundament for god omsorg og pleie for våre eldre og syke. Kunne ha råd å bruke de ekstra pengene som behøves for å gi de en verdig alderdom, skole, svømmebasseng, fritidsaktiviteter mm. Mulighetene jeg forespeiler er en visjon av hva vi kan få til om man spiller på lag og får igjennom de vedtektene som skal til for å starte opp kommersiell drift av kjernekraft i Norge.